Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa
Bigos w pewnym momencie już mi się znudził. Na szczęście internet wciąż dostarcza mi kulinarnych inspiracji. Niedawno znalazłam prosty przepis na kapuściane danie z nietypowym dodatkiem. Pomysł był tak nietuzinkowy, że musiałam spróbować.
Do bigosu można dodać wszystko
Mało kto wie, że dawniej bigosem nazywano danie mięsne. Dopiero względy ekonomiczne skłoniły gotujące gospodynie do dodawania kapusty, która była łatwo dostępna i niedroga. Tak w skrócie wygląda historia dania, które znamy współcześnie i którego wariantów jest naprawdę sporo.
Gdy wpadłam na pomysł dodania do garnka z potrawą ostrego w smaku korzenia , kojarzącego mi się z zupełnie innymi potrawami, nie sądziłam, że ten eksperyment może się dobrze skończyć. Dałam mu jednak szansę.
Przepis na bigos z dodatkiem chrzanu
Gdy po raz pierwszy usłyszałam o doprawianiu bigosu chrzanem, pomyślałam, że ktoś się pomylił. W końcu on pasuje do buraczków czy ziemniaczanego purée, a nie do kapusty. Okazało się, że moja ocena była błędna. Nie wahajcie się i spróbujcie.
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 500 g kiełbasy
- 150 g wędzonego boczku
- 2 duże cebule
- 3 łyżki świeżo startego chrzanu
- 4 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Do zrobienia smakowitego bigosu wcale wiele nie potrzeba. Mój przepis pomija grzyby, więc przygotowanie jest prostsze i w zasadzie czasu potrzeba jedynie, by kiszona kapusta zmiękła. Instrukcję krok po kroku znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić znakomity bigos? Smak podkręci chrzan
W garnku umieszczam odsączoną z wody kapustę kiszoną. Zalewam ją wodą i zagotowuję. Sprawdzam, jak bardzo jest kwaśna. Jeśli uznam, że smak jest zbyt intensywny, odlewam wodę i ponownie zagotowuję kapustę ze świeżą porcją płynu.
Do garnka wrzucam jeszcze przyprawy w kawałku i gotuję zawartość, aż kapusta zmięknie. Kiełbasę kroję w półtalarki, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju i dodaję mięsne rarytasy. Podsmażam je do zrumienienia.
Przenoszę do garnka z kapustą. Na tej samej patelni szklę jeszcze posiekaną cebulę i również wrzucam ją do bigosu. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaję starty na tarce o drobnych oczkach chrzan. Całość doprawiam solą i pieprzem.
Jak podawać bigos z dodatkiem chrzanu?
Do dania pasuje świeże pieczywo. Polecam szczególnie chleb razowy , który dostarcza znacznej ilości błonnika, tym samym pomagając w trawieniu ciężkiego posiłku. Można też oczywiście ugotować kaszę lub ziemniaki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na bigos. Sprawdźcie jak zrobić go w wersji bezmięsnej . Być może skusi was też doskonały przepis na bigos szlachecki od Magdy Gessler .