Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozja
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Smaczny.tv

Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozja

22 listopada 2020
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Ziemniaki wielokrotnie potrafiły wywołać u nas zachwyt. Przeważnie placki na ich bazie wykonujemy w tradycyjny sposób. Nie oznacza to jednak, ze nie można pozwolić sobie na odrobinę innowacji. Placki ziemniaczane po rosyjsku można za takową uznać. Wszystko za sprawą farszu.

Ziemniaki w niecodziennym wydaniu

Ziemniaki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Bez wątpienia placki na ich bazie z mięsnym nadzieniem są nie lada gratka dla wielbicieli kulinariów, którzy lubią zjeść smacznie i sycąco. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą w stanie oprzeć się temu specjałowi.

Placki ziemniaczane z farszem wykonamy bez większych problemów. Oczywiście kluczową rolę odegrają ziemniaki. Każdy powinien sobie z nimi poradzić. Przepis jest wyjątkowo intuicyjny i bardzo zbliżony do tego na specjał, z którym zwykliśmy obcować do tej pory .

Ziemniaki w formie placków a nadzieniem przygotujemy ze składników, które wielu smakoszy ma w swojej kuchni. Lista produktów jest krótka i nic na niej nie powinno wywoływać większego zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 2 cebule

  • jajko

  • 120 g mąki

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • olej

Smakowite placki, w których ziemniaki i mięso mielone grają główną rolę

Na początku obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Wzbogacamy je o jajko, mąkę oraz sól. Wszystko starannie mieszamy. Powinna nam powstać jednolita masa. Zrobimy z niej placki ziemniaczane. Teraz przyszła pora na przygotowanie farszu.

Cebule ścieramy na tarce. Dodajemy ją do mięsa i mieszamy z przyprawami. Z farszu formujemy dosyć cienkie placuszki. Oczywiście mięso możemy zastąpić chociażby smażonymi pieczarkami lub kapustą z dodatkami. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Na rozgrzany olej wylewamy porcje masy z ziemniaków. Robimy to tak samo jak w przypadku placków. Wykładamy na nią porcje farszu i zalewamy kolejną porcją masy ziemniaczanej. Całość smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Ziemniaki w takim wydaniu z pewnością zachwycą domowników. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Przepis na bardzo podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Smaczny.tv. Stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Źródło: Moje Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy