Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Jesz banany na śniadanie? To może nie być najlepszy pomysł. Słodkie owoce, choć obfitują w cenne składniki odżywcze, potrafią na nas niekorzystnie wpłynąć. Sprawdziliśmy, dlaczego i wiemy, jak bezpiecznie włączać je do diety.
Jedzenie bananów bywa niekorzystne
Banany na stałe zagościły w naszych domach. Egzotyczne owoce smakują wielu osobom i często stanowią słodką przekąskę , po którą sięgamy bez wyrzutów sumienia.
Jeśli jednak banan zastępuje nam śniadanie, warto zastanowić się nad zmianą nawyku. Choć owoce dostarczają mnóstwa cennego potasu, wapnia i magnezu oraz szeregu witamin - w tym C, E i K - ich zjedzenie tuż po przebudzeniu wywołuje jeszcze jeden efekt. Jaki? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Zapomnij o bananach na śniadanie
Jedzenie bananów często wynika z chęci dostarczenia sobie energii. Owoce te zawierają znaczne ilości fruktozy, czyli prostego, łatwo dostępnego dla naszego organizm cukru , stanowiącego dobre paliwo do dalszego działa. Niestety efekt „doenergetyzowania” szybko mija.
Spożycie banana wiąże się bowiem z szybkim wzrostem poziomu insuliny, który po krótkim czasie dość gwałtownie spada. Wynikiem tego procesu jest zmęczenie i utrata koncentracji. Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować z sięgania po owoc o poranku? Niekoniecznie.
Jak włączać banany do diety?
Każdy posiłek powinien zawierać wszystkie 3 makroskładniki, czyli zarówno cukry, białka, jak i tłuszcze. W bananach tylko tych pierwszych znajdziemy większą ilość. Dlatego jedzenie ich w towarzystwie orzechów — które zawierają dwa pozostałe — będzie dobrym pomysłem.
Pamiętając o powyższej, zasadzie przysmaki z egzotycznym owocem możemy śmiało włączać do swojego jadłospisu. Polecamy przygotowanie pysznego chlebka bananowego lub znakomite placki śniadaniowe — energii po nich nie zabraknie nam, jeśli posmarujemy je masłem orzechowym .