Zmiel i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy smaczniejsze
Kotlety mielone to przysmak wielu Polaków. Świetnie odnajduje się w towarzystwie ziemniaków i mizerii, tworząc przy tym jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jeśli jednak chcecie troszkę odbiec od dobrze Wam znanych mielonych, to my przychodzimy w takim razie z pomocą. Poznajcie przepis na te kotlety z dodatkiem tajemniczego składnika.
Mielone tradycja polskiej kuchni
Kotlety mielone to prawdziwy rarytas w naszym kraju. Są dobrze znane każdemu Polakowi, a ich smak jest wprost niesamowity i na długo zapada w pamięć . Jaki jest sekret tego przepysznego dania? Oczywiście składniki. Kluczowe jest to, żeby były one świeże. Jajko całą masę spaja w całość, za to cebula dodaje kotletom soczystości. Mielone rozpływają się w ustach, a przygotowane z odpowiedniego mięsa są gwarancją dobrego smaku .

Przepis na kotlety mielone, który chcemy Wam zaproponować, różni się od tego dobrze znanego . Przede wszystkim dodanie ciecierzycy sprawia, że całe danie jest zdrowsze. Mimo wszystko jest ono syte i jednocześnie delikatne . Koniecznie musicie przygotować takie mielone w domu.

Kotlety mielone z ciecierzycą
Kotlety mielone z ciecierzycą zamiast bułki to świetny wybór jeśli chcemy, aby nasze danie było zdrowsze. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowiny albo mieszanego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 łyżka siekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszne kotlety mielone z ciecierzycą?
Przygotowanie takich kotletów mielonych na obiad nie różni się znacząco od tych tradycyjnych. Jest bardzo proste i szybkie, a efekt smakowy jest tak samo satysfakcjonujący . Ponadto zastosowanie ciecierzycy zamiast bułki sprawia, że kotlety będą zdrowsze, a jednocześnie tak samo smaczne, delikatne, sycące i rozpływające się w ustach.
W pierwszej kolejności mieszamy w misce mięso z cebulą utartą na grubych oczkach tarki. Następnie dodajemy jajko , przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zmieloną ciecierzycę, łyżeczkę kuminu i tyle samo koncentratu pomidorowego, siekanej mięty i natki pietruszki . Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z lodówki i formujemy małe kuleczki i smażymy z trzech stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z kotletów .
Tak przygotowane kotlety mielone z ciecierzycą podajemy ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź przepis na surówkę z ogórków kiszonych . Zobacz, na jakie grzyby niedługo zacznie się sezon .