Znajoma kucharka zdradziła mi jak robi botwinkę. Teraz zawsze używam tego mięsa
Botwinka jest pyszna i zdrowa. Młode i delikatne liście buraka zachwycają smakiem i mają wielu zagorzałym zwolenników. Warto przygotować botwinkę na żeberkach. Właśnie tak robi je moja znajoma kucharka. Dzięki nim ta delikatna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i pełna aromatu.
Botwinka- pyszna i zdrowa
Botwinka to prawdziwa bomba witaminowa. Te młode liście buraka dostarczą nam takich witamin jak: witamina A, D, C, K i witaminy z grupy B. Oprócz tego botwinka pełna jest magnezu, wapnia, żelaza i miedzi. Dzięki jedzeniu botwinki stan naszej skóry, włosów i paznokci poprawi się.
Jednak tej smacznej zupy nie powinny jeść osoby, które chorują na cukrzyce i kamicę nerkową. Polecamy przepis na delikatną botwinkę, która została przygotowana na żeberkach. To niezły patent na podkręcenie smaku zupy z liści buraka. Spróbuj koniecznie- taka botwinka nie jest trudna w przygotowaniu.
Jak przygotować botwinkę na żeberkach?
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 4 buraczki z botwinki
- 500 g żeberek
- 6 ziemniaków
- 3 l wody
- kawałek pora
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- ½ opalonej cebuli
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka masła
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ½ szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki soku z cytryny
- pęczek koperku
Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części, przekładamy je do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Gdy woda się zagotuje to żeberka gotujemy ok. 30 min. Zbieramy szumowiny, opalamy cebulę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy marchewkę, kawałek pora, selera, pietruszkę i opaloną cebulę. Dodajemy soli i gotujemy ok. 45 min. Liście botwinki przebieramy, myjemy i kroimy. Kroimy buraczki. Listki podsmażamy na patelni i odstawiamy. Warzywa wyławiamy z ugotowanego wywaru i zostawiamy żeberka w garnku.
Żeberka, czyli podkręcamy smak botwinki
Do garnka dorzucamy pokrojone ziemniaki, solimy i gotujemy ok. 10 min. Potem wrzucamy pokrojone łodygi botwinki i buraczki. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania podkładamy liście botwinki, dodajemy starty czosnek, starte warzywa.
Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny. Możemy dodać też lubczyk i posiekany koperek. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Botwinkę zabielamy śmietaną. Śmietanę wcześniej hartujemy, czyli wlewamy odrobinę zupy do śmietany, mieszamy i wlewamy do garnka. Zupa jest gotowa. Taka botwinka jest prawdziwą bombą witaminową. Będzie smakować każdemu smakoszowi. Pisaliśmy o botwince w słoikach. Podawaliśmy też inny przepis na botwinkę.
Źródło: YouTube/ @PaniMkuchniasmakowita