Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił

Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił

Botwinka bez śmietany
canva/Dar1930

Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji.
 

Przepis na botwinkę bez śmietany

Tradycyjnie zupę z młodych buraczków doprawia się śmietanką. Osoby unikające nabiału w diecie nie muszą jednak rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy zastąpić produkt z mleka krowiego mleczkiem kokosowym. Taka odsłona ma mnóstwo smaku, bo nuty kokosa ciekawie dopełniają słodyczy buraka. Przekona nawet sceptyków.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody z sosem sojowym
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 500 g ziemniaków, najlepiej młodych
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2-4 ząbki czosnku, najlepiej młodego polskiego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sok z cytryny do smaku
  • 2-3 cm korzenia imbiru (opcjonalnie)
  • kawałek papryczki chili lub pół łyżeczki sypkiej przyprawy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
  • posiekany koperek
Poszła z kamerą do holenderskiego McDonalda. Menu bardzo się różni od tego co znamy

Jak przygotować botwinkę bez śmietany?

Zaczynamy od umycia zakupionej botwiny. Jeśli buraczki są spore, obieramy je i kroimy w kostkę. Możemy też tylko je wyszorować i nie rozdrabniać — wszystko zależy od rozmiaru. Łodyżki wraz z liśćmi siekamy.

Ziemniaki też dokładnie myjemy (młode) lub obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku — podamy je wraz z zupą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir, jeśli go używamy. Wrzucamy też posiekane chili oraz buraczki z liśćmi. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy całość bulionem lub wodą z 2-3 łyżkami sosu sojowego.

Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy botwinkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlewamy zahartowane odrobiną płynu z garnka mleko kokosowe i dokładnie je rozprowadzamy. Wsypujemy posiekany koperek.

Wskazówka: gdyby zupa była mało buraczana, można do niej wlać trochę soku z tego warzywa. Zwykle gotowy produkt zawiera też sok z jabłka, więc konieczne może okazać doprawienie dania dodatkową porcją octu czy soku z cytryny.

Jak podać botwinkę bez śmietany?

Tradycyjnie botwinka musi zawierać posiekany koperek. W przypadku wegańskiej odsłony nie będziemy robić od tej zasady wyjątku. Z solidnym kleksem gęstej śmietany kokosowej, ziemniakami z wody i dużą ilości zieleniny posmakuje każdemu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wiosenne przysmaki. Sprawdźcie prosty patent na ogórki małosolne. Być może skusi was także znakomite pesto z liści rzodkiewki — jest świetne do makaronu.

Botwinka bez śmietany jest pyszna.png
Źródło własne