Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił
Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji.
Przepis na botwinkę bez śmietany
Tradycyjnie zupę z młodych buraczków doprawia się śmietanką. Osoby unikające nabiału w diecie nie muszą jednak rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy zastąpić produkt z mleka krowiego mleczkiem kokosowym. Taka odsłona ma mnóstwo smaku, bo nuty kokosa ciekawie dopełniają słodyczy buraka. Przekona nawet sceptyków.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody z sosem sojowym
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 500 g ziemniaków, najlepiej młodych
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2-4 ząbki czosnku, najlepiej młodego polskiego
- 150 ml mleka kokosowego
- sok z cytryny do smaku
- 2-3 cm korzenia imbiru (opcjonalnie)
- kawałek papryczki chili lub pół łyżeczki sypkiej przyprawy
- sól i pieprz w ilości do smaku
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
- posiekany koperek
Jak przygotować botwinkę bez śmietany?
Zaczynamy od umycia zakupionej botwiny. Jeśli buraczki są spore, obieramy je i kroimy w kostkę. Możemy też tylko je wyszorować i nie rozdrabniać — wszystko zależy od rozmiaru. Łodyżki wraz z liśćmi siekamy.
Ziemniaki też dokładnie myjemy (młode) lub obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku — podamy je wraz z zupą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir, jeśli go używamy. Wrzucamy też posiekane chili oraz buraczki z liśćmi. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy całość bulionem lub wodą z 2-3 łyżkami sosu sojowego.
Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy botwinkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlewamy zahartowane odrobiną płynu z garnka mleko kokosowe i dokładnie je rozprowadzamy. Wsypujemy posiekany koperek.
Wskazówka: gdyby zupa była mało buraczana, można do niej wlać trochę soku z tego warzywa. Zwykle gotowy produkt zawiera też sok z jabłka, więc konieczne może okazać doprawienie dania dodatkową porcją octu czy soku z cytryny.
Jak podać botwinkę bez śmietany?
Tradycyjnie botwinka musi zawierać posiekany koperek. W przypadku wegańskiej odsłony nie będziemy robić od tej zasady wyjątku. Z solidnym kleksem gęstej śmietany kokosowej, ziemniakami z wody i dużą ilości zieleniny posmakuje każdemu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wiosenne przysmaki. Sprawdźcie prosty patent na ogórki małosolne. Być może skusi was także znakomite pesto z liści rzodkiewki — jest świetne do makaronu.