Znalazłam właśnie idealne danie na wiosnę. Mąż ciągle prosi o więcej
Chcesz zadbać o sylwetkę po wielkanocnym łakomstwie? Sięgnij po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz najpyszniejsze dietetyczne danie tej wiosny. Wyróżnia się lekkością, smakiem i dosłownie rozpływa się w ustach.
Klopsiki z indyka na lekki obiad
Święta wielkanocne obfitowały w kaloryczne przysmaki, które chętnie jedliśmy. Jednak na wiosnę warto zadbać o dietę . Dlatego zerknij na ten przepis i ugotuj lekkie i smaczne danie. Klopsiki z indyka gotowane z dodatkiem imbiru, to pyszna propozycja na lekki obiad.
Danie zrobisz z piersi indyka, która jest niskokaloryczna i delikatna . Klopsiki wyjdą leciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne . Dodatek cukinii podkręci smak, a sos koperkowy sprawi, że nie będziesz mogła się oprzeć takiemu obiadowi. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie .
Jak zrobić klopsiki z indyka z parowaru?
Składniki:
- ½ piersi z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- starty imbir
- 1 cebula
- bułka tarta (niezbędne minimum)
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
Przygotowanie dania zacznij od zmielenia mięsa i starcia cukinii na tarce o małych oczkach. Cukinię posól, odstaw ją na chwilę, a następnie, gdy puści sok, odciśnij . Cebulę zeszklij, a mięso wymieszaj ze startą cukinią, startym imbirem, jajkiem i bułką tartą. Dodaj sól i pieprz
Dokładnie wymieszaj masę i formuj klopsiki. Gotuj je w parowarze przez 20 minut. W tym czasie zrób sos. Bulion zagotuj w rondelku, posól, dodaj koperek i jogurt (jogurt wymieszaj z odrobiną buliony w osobnym naczyniu, a potem wlej) . Wszystkie składniki wymieszaj. Klopsiki przełóż do sosu i zagotuj.
Pysznie i dietetycznie, czyli lekki obiad
Klopsiki z indyka podawaj z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Takie danie będzie smakowało z fasolką szparagową lub ulubioną surówką . Gwarantuję, że przypadnie do gustu wszystkim domownikom. U mnie w domu jest bardzo lubiane i szybko znika z talerzy.
Aromatyczne klopsiki z indyka z dodatkiem imbiru, cukinii oraz sosu koperkowego, wychodzą delikatne i mięciutkie. Polubią je nie tylko dorośli, ale dzieci też zjedzą je ze smakiem. Pisaliśmy o pysznych wiosennych pierogach z botwinkowym farszem. Podawaliśmy też przepis na odświeżającą sałatkę po przejedzeniu.
Źródło: zpierwszegotloczenia.pl