Smakosze.pl Przepisy Znalazłam właśnie idealne danie na wiosnę. Mąż ciągle prosi o więcej
Fot. Canva/LauriPatterson

Znalazłam właśnie idealne danie na wiosnę. Mąż ciągle prosi o więcej

2 kwietnia 2024

Chcesz zadbać o sylwetkę po wielkanocnym łakomstwie? Sięgnij po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz najpyszniejsze dietetyczne danie tej wiosny. Wyróżnia się lekkością, smakiem i dosłownie rozpływa się w ustach.

Klopsiki z indyka na lekki obiad

Święta wielkanocne obfitowały w kaloryczne przysmaki, które chętnie jedliśmy. Jednak na wiosnę warto zadbać o dietę . Dlatego zerknij na ten przepis i ugotuj lekkie i smaczne danie. Klopsiki z indyka gotowane  z dodatkiem imbiru, to pyszna propozycja na lekki obiad.

Danie zrobisz z piersi indyka, która jest niskokaloryczna i delikatna . Klopsiki wyjdą leciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne . Dodatek cukinii podkręci smak, a sos koperkowy sprawi, że nie będziesz mogła się oprzeć takiemu obiadowi. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie .

klopsiki
Fot. Canva/Timolina
Przepis na prozdrowotny napój z buraka i cytryny

Jak zrobić klopsiki z indyka z parowaru?

Składniki:

  • ½ piersi z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • starty imbir
  • 1 cebula
  • bułka tarta (niezbędne minimum)
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól

Przygotowanie dania zacznij od zmielenia mięsa i starcia cukinii na tarce o małych oczkach. Cukinię posól, odstaw ją na chwilę, a następnie, gdy puści sok, odciśnij . Cebulę zeszklij, a mięso wymieszaj ze startą cukinią, startym imbirem, jajkiem i bułką tartą. Dodaj sól i pieprz

Dokładnie wymieszaj masę i formuj klopsiki. Gotuj je w parowarze przez 20 minut. W tym czasie zrób sos. Bulion zagotuj w rondelku, posól, dodaj koperek i jogurt (jogurt wymieszaj z odrobiną buliony w osobnym naczyniu, a potem wlej) . Wszystkie składniki wymieszaj. Klopsiki przełóż do sosu i zagotuj.

Pysznie i dietetycznie, czyli lekki obiad

Klopsiki z indyka podawaj z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Takie danie będzie smakowało z fasolką szparagową lub ulubioną surówką . Gwarantuję, że przypadnie do gustu wszystkim domownikom. U mnie w domu jest bardzo lubiane i szybko znika z talerzy.

Aromatyczne klopsiki z indyka z dodatkiem imbiru, cukinii oraz sosu koperkowego, wychodzą delikatne i mięciutkie. Polubią je nie tylko dorośli, ale dzieci też zjedzą je ze smakiem. Pisaliśmy o pysznych wiosennych pierogach z botwinkowym farszem. Podawaliśmy też przepis na odświeżającą sałatkę po przejedzeniu.

klopsiki
Fot. Canva/rudisill

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl

Żadne smażenie, żaden piekarnik. Ten sposób na wątróbkę drobiową jest 100 razy lepszy
Moja mama tak lubi tę zupę, że robi prawie codziennie. Do tego od kiedy ją je, schudła już 5 kg
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy