Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne smażenie, żaden piekarnik. Ten sposób na wątróbkę drobiową jest 100 razy lepszy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.04.2024 11:14

Żadne smażenie, żaden piekarnik. Ten sposób na wątróbkę drobiową jest 100 razy lepszy

gotowanie wątróbki
fot. facebook.com/cookrate.polska

Oto doskonały, szybki przepis na niedrogą mięsną przekąskę. Wykorzystuje ona chyba najbardziej popularny rodzaj podrobów: wątróbkę drobiową. Kosztuje grosze, przygotowanie trwa chwilę, a efekt – palce lizać.

Wątróbka drobiowa w zapiekance

Wątróbka to doskonały i wszechstronny produkt, który często niszczymy monotonią. Przyrządzamy ją zazwyczaj w jeden tylko sposób: namaczamy w mleku, żeby ją rozmiękczyć. Po takim potraktowaniu smażymy z jajkiem i cebulką i zajadamy z chlebem i pietruszkową posypką.

Jasne, w tym sposobie nie ma nic złego. Właśnie tą prostotą, doskonałym smakiem i niezwykłym bogactwem mikroelementów wątróbka podbiła nasze serca. Okazuje się jednak, że poza tak podaną prostą przekąską może odnaleźć się w znacznie większej liczbie potraw, nie tylko w pasztecie. Oto jedna z takich potraw: jednogarnkowy omlet.

masa na wątróbkę
fot. facebook.com/cookrate.polska
Moja mama tak lubi tę zupę, że robi prawie codziennie. Do tego od kiedy ją je, schudła już 5 kg

Wątróbka z patelni

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z podobnego pokazanego na kanale Cookrate Polska. Nasze metody różnią się głównie przyprawami. Warto eksperymentować z dodatkami.

Składniki

  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 40 g tartej mozzarelli na pizzę
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, rozmaryn

Zapiekana wątróbka

Wątróbkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Możemy do tego użyć głębokiej patelni, w której będziemy później zapiekać potrawę. Wątróbkę po podgotowaniu wyjmujemy na talerz, studzimy i kroimy w drobne kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy poszatkowaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych okach. Kiedy marchew zacznie robić się miękka, dodajemy jeszcze paprykę. Całość dusimy jeszcze chwilę i przekładamy do miski.

Wątróbkę solimy i przyprawiamy według uznania, a następnie zasypujemy mąką. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy je do uduszonych warzyw, a całość łączymy z wątróbką. Dodajemy część posiekanej pietruszki, dokładnie mieszamy i umieszczamy z powrotem na patelni. 

Potrawę wyrównujemy i lekko dociskamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania posypujemy startym żółtym serem i trzymamy na palniku, póki ser się nie rozpuści. Taki omlet wątróbkowy podajemy np. z sosem.

Wypróbuj też przepisy na szybki sos chrzanowy i faszerowane jajka według Tomasza Strzelczyka.

zapiekana wątróbka
fot. facebook.com/cookrate.polska