Smakosze.pl Przepisy Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej
canva/HandmadePictures

Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej

18 marca 2023

Sałatka jajeczna jest prosta i niesamowicie smaczna. Kilka produktów połączonych ze sobą smakuje tak dobrze, że nawet amatorzy jarzynowej czy bankietowej będą zachwyceni. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować.

Przepis na wyborną sałatkę jajeczną

Gotowane jajka z serem żółtym, ogórkami i dwuskładnikowym sosem podkreślonym kaparami znajdą niejednego amatora. Wykonanie jest dziecinnie proste, a rodzina zje z ochotą.

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 3 nieduże ogórki konserwowe
  • 15 g kaparów z zalewy
  • 150 g sera żółtego
  • 15 g chrzanu
  • 40 g majonezu
  • posiekany koperku wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd

Jak przygotować sałatkę jajeczną? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Aby nie pękły, warto je wyjąć wcześniej z lodówki , a przyrządzanie rozpocząć od zalania produktu zimną wodą i doprowadzenia wszystkiego do wrzenia.

Po 8 minutach podgrzewania na niewielkim ogniu liczonych od tego momentu uzyskamy idealną konsystencję. Wtedy wlewamy do garnka zimną wodę, by przerwać gotowanie. Od razu zmieniamy ją na świeży płyn i odstawiamy, by jaja stygły. Zimne obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.

Umieszczamy je w misce, a następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki. Wsypujemy też starty na tarce o dużych oczkach ser żółty oraz odsączone z zalewy kapary i koperek. Sałatkę mieszamy z sosem wykonanym z majonezu i chrzanu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podać sałatkę jajeczną?

Podobnie jak wiele innych sałatek, jajeczny przysmak będzie świetnie smakował z domowym pieczywem. Polecamy prosty w przygotowaniu chleb z garnka .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite sałatki. Szczególnie polecamy prosty przysmak szwagra — jest idealny na domowe imprezy. Być może też skusi was klasyczna sałatka warstwowa gyros .

Jajka pasują do niejednej sałatki.png
canva/etorres69
Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd
Wlej 1 łyżeczkę do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą chłonąć tłuszczu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy