Zrób na kolację proste smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec
Uwielbiam tradycyjny smalec, jednak nie jest to produkt, który można jeść codziennie. Znalazłam więc doskonałą alternatywę. To smarowidło do chleba można jeść bez żadnych konsekwencji. Lekkie, pożywne i genialne w smaku. Oczywiście nie zabrakło w nim jabłka i cebulki. Jest idealne na kolację.
Smarowidło lepsze niż smalec
Świeży chleb z domowym smalcem i ogórkami kiszonymi to kultowe już danie polskiej kuchni. Smalec przyrządzany jest jednak ze słoniny, do której nierzadko dodajemy także boczek, podgardle lub inne mięso wieprzowe, by zrobić skwarki.
Do smalcu tradycyjnie dodajemy także jabłko i cebulkę. Smarowidło choć smakuje obłędnie, jest tak ciężkie, tłuste i kaloryczne, że nie możemy jeść go codziennie.
Znalazłam jednak doskonałą alternatywę. To smarowidło do chleba jem praktycznie codziennie, nie martwiąc się przy tym o nadprogramowe kilogramy. Smalczyk jest lekki, pożywny i mało kaloryczny. Podaję je z chlebem i kiszonym ogórkiem.

Przepis na smarowidło do chleba
Przygotowany smalczyk z fasoli przełóż do szklanego pojemnika i wstaw do lodówki. Smarowidło należy spożyć w ciągu 4-5 dni.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- puszka białej fasoli
- małe, kwaśne jabłko
- mała czerwona cebula
- łyżka masła
- suszony majeranek
- kminek
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić smalczyk z fasoli?
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę jabłko i smaż przez kilka minut. Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do blendera kielichowego lub miski. Dodaj przesmażone warzywa i zblenduj na gładką, jednolitą masę.
Gęsty krem dopraw do smaku majerankiem, kminek, solą i pieprzem. Smalczyk z fasoli podawaj z ogórkami kiszonymi i chlebem. Smacznego!
Polecam również
najlepsze naleśniki na kolację
oraz
pastę z makreli
z pysznym dodatkiem.
