Smakosze.pl Przepisy Zrób na kolację proste smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec
Fot. Canva/likedat

Zrób na kolację proste smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec

23 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Uwielbiam tradycyjny smalec, jednak nie jest to produkt, który można jeść codziennie. Znalazłam więc doskonałą alternatywę. To smarowidło do chleba można jeść bez żadnych konsekwencji. Lekkie, pożywne i genialne w smaku. Oczywiście nie zabrakło w nim jabłka i cebulki. Jest idealne na kolację.

Smarowidło lepsze niż smalec

Świeży chleb z domowym smalcem i ogórkami kiszonymi to kultowe już danie polskiej kuchni. Smalec przyrządzany jest jednak ze słoniny, do której nierzadko dodajemy także boczek, podgardle lub inne mięso wieprzowe, by zrobić skwarki.

Do smalcu tradycyjnie dodajemy także jabłko i cebulkę. Smarowidło choć smakuje obłędnie, jest tak ciężkie, tłuste i kaloryczne, że nie możemy jeść go codziennie.

Znalazłam jednak doskonałą alternatywę. To smarowidło do chleba jem praktycznie codziennie, nie martwiąc się przy tym o nadprogramowe kilogramy. Smalczyk jest lekki, pożywny i mało kaloryczny. Podaję je z chlebem i kiszonym ogórkiem.

smalec.jpg
Fot. Canva/Aneta_gu
Połóż tortille na patelni i zalej jajkami. Ten przepis to hit nad hitami

Przepis na smarowidło do chleba

Przygotowany smalczyk z fasoli przełóż do szklanego pojemnika i wstaw do lodówki. Smarowidło należy spożyć w ciągu 4-5 dni.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • małe, kwaśne jabłko
  • mała czerwona cebula
  • łyżka masła
  • suszony majeranek
  • kminek
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić smalczyk z fasoli?

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle.

smażenie cebuli.jpg
Fot. Canva/Jelena999

Następnie dodaj pokrojone w kostkę jabłko i smaż przez kilka minut. Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do blendera kielichowego lub miski. Dodaj przesmażone warzywa i zblenduj na gładką, jednolitą masę.

Gęsty krem dopraw do smaku majerankiem, kminek, solą i pieprzem. Smalczyk z fasoli podawaj z ogórkami kiszonymi i chlebem. Smacznego!

Polecam również najlepsze naleśniki na kolację oraz pastę z makreli z pysznym dodatkiem.

smarowidło do chleba.jpg
Fot. Canva/arfo
Wziął pod lupę uwielbiane mięso. Wyniki testu są jasne
Pączki Strzelczyka to ideał. „Długo zachowają świeżość i zawsze wychodzą”
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy