Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze naleśniki na kolację. Ten farsz to mistrzostwo świata
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.02.2025 22:00

Najlepsze naleśniki na kolację. Ten farsz to mistrzostwo świata

naleśniki
Fot. Shutterstock/artichoke studio

Kolacja na ciepło nie musi oznaczać dużego nakładu czasu i pracy. Te naleśniki smakują wyśmienicie i zjawisko prezentują się na talerzu. Możesz podać je zarówno na szybki posiłek, jak i danie dla gości. Wytrawne naleśniki z tym farszem będą hitem.

Pomysł na kolację na ciepło. Rodzina pokocha ten przepis

Naleśniki zwykle podajemy na obiad i na słodko. Z owocami, dżemem, czekoladą i twarożkiem smakują fantastycznie. Naleśniki są również wyśmienitym daniem na kolację na ciepło. Takie danie warto zaserwować również, gdy goście wpadną z wizytą. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Sekretem smaku naleśników na kolację jest ich farsz, a także przyprawy, które dodajemy bezpośrednio do ciasta. Placki zapiekane z szynką, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i białą mozzarellą po prostu rozpływają się w ustach.

naleśniki.jpg
Fot. Canva
Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Wytrawne naleśniki z pysznym farszem

Z podanego przepisu przygotujesz 8 naleśników. Pamiętaj, że są to wytrawne placki. Do ciasta nie dodawaj cukru. W tym przypadku postaw na zioła prowansalskie, sól i pieprz. Naleśniki będą przepyszne.

Składniki na naleśniki:

  • szklanka mąki pszennej krupczatki
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oleju lub oliwy
  • olej do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na farsz:

  • 50 g szynki drobiowej
  • 100 g pieczarek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki
  • 2 kulki białej mozzarelli
  • serek kanapkowy ziołowy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Jak przygotować naleśniki na kolację?

Przygotuj naleśniki: do miski wbij jajka, dodaj sól, zioła prowansalskie, pieprz i mleko. Połącz składniki, a następnie wsyp mąkę i wlej łyżkę oleju lub oliwy. Miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut, a następnie usmaż naleśniki.

naleśniki.jpg
Fot. Canva

Przygotuj farsz: szalotki drobno posiekaj. Na tarce zetrzyj pieczarki oraz ser. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Na oleju lub oliwie zeszklij szalotkę. Dodaj szynkę, pieczarki, sól, pieprz i smaż przez kilka minut, aż woda z grzybów odparuje.

Gorący farsz przełóż do miski, dodaj połowę startego sera, pokrojone pomidorki i wymieszaj. Piekarnik nastaw na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub olejem. 

Każdy naleśnik nasmaruj ziołowym serkiem kanapkowym, na środek wyłóż farsz i zwiń w rulon. Naleśniki włóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałą częścią sera. Wstaw do piekarnika, piecz 6-8 minut. Podawaj na ciepło.

Na kolację polecamy również wyśmienitą sałatkę oraz ciasto francuskie z pysznym farszem.

naleśniki.jpg
Fot. Canva