Smakosze.pl Przepisy Zrób pyszną niespodziankę na obiad. Wystarczy mąka, mleko i drożdże
Fot. Shuterstock/Andrii Zastrozhnov

Zrób pyszną niespodziankę na obiad. Wystarczy mąka, mleko i drożdże

26 stycznia 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mleko, mąka, drożdże. To nie jest przepis ani na ciasto, ani na pizzę. To danie wszyscy znamy doskonale. Przygotujesz je w prosty sposób, a podane z ulubionymi dodatkami smakuje jak marzenie. Dorośli i dzieci będą zachwycone!

Na obiad zrób bliskim pyszną niespodziankę

Wszyscy doskonale je znamy, choć pod różną nazwą: pampuchy, parowce, kluski na parze. Są proste w przygotowaniu i tak smaczne, że można jeść je codziennie. Pampuchy możemy podawać z dowolnymi dodatkami. Latem najczęściej sięgamy po świeże owoce , np. maliny, czy truskawki i robimy z nich pyszny mus.

Parowce doskonale smakują również ze śmietaną, oprószone cynamonem, czy kakao. Zimą moją ulubioną wersją kultowego dania są pampuchy z domową polewą czekoladową. To smak mojego dzieciństwa, do którego często wracam.

pampuchy.jpg
Fot. Shutterstock/WaldekPietrzak
Wydrąż bułkę, nadziej dodatkami i wstaw do piekarnika. Śniadanie na medal

Przepis na wyśmienite pampuchy

Z podanych składników przygotujesz 14 klusek na parze.

Składniki na rozczyn:

  • 35 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 7 łyżeczek wody
  • 4 łyżeczki cukru

Jak zrobić domowe kluski na parze?

Na początku przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i przełóż do miski. Dodaj mąkę, cukier i zalej lekko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie, zacznij przygotowywać ciasto na pampuchy.

Do większej miski wsyp mąkę. Dodaj jajka , sól, mleko i olej. Zacznij wyrabiać, a następnie dodaj rozczyn. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto urośnie, przełóż je na blat oprószony mąką i uformuj kulę. Podziel ją na 14 równych części i uformuj pampuchy. Kluski gotuj na parze przez około 6-7 minut i podaj z ulubionymi dodatkami.

Moim ulubionym dodatkiem do pampuchów jest domowa polewa czekoladowa. Przygotujesz ją w następujący sposób: w rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mleko, kakao i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowe!

Na obiad polecamy również nietypowe racuchy oraz gulasz wołowy .

pampuchy.jpg
Fot. Shutterstock/Adrian_am13
Mało kto wie, kiedy najlepiej pić siemię lniane. Pora dnia ma kluczowe znaczenie
Pokrusz liście laurowe i połóż na podłodze. Zapomnisz o irytującym problemie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy