Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem
Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem
Dziś na obiad prosta i aromatyczna zupa z kukurydzą i kurczakiem. Przepis rodem z Chin. Delikatna, szybka do przygotowania, zagęszczana jajkiem, esencjonalna i niebanalna.
Chińska zupa z kawałkami kurczaka i kukurydzą
Ta zupa wywodzi się z kuchni chińskiej, jednak jest znana i lubiana na całym świecie. Jest jedną ze stałych pozycji w menu w restauracjach specjalizujących się w daniach orientalnych, jednak jej prostota sprawia, że bez problemu możemy przygotować ją w domu z kilku łatwo dostępnych składników.
Jak ugotować zupę chińską z kawałkami kurczaka i z kukurydzą, zagęszczaną jajkiem?
Składniki:
-
Mała puszka kukurydzy
-
Mąka ziemniaczana – 3 łyżeczki
-
Białko jajka
-
1 mała cebula
-
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
-
1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
-
1 łyżka oleju sezamowego
-
Jasny sos sojowy – ok. 3 łyżki
-
2 obrane obrany ząbki czosnku
-
Mały kawałek imbiru
-
Łyżeczka cukru trzcinowego
-
2,5 litra wody
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
Pieprz, sól
Przepis
Najpierw zabieramy się za przygotowanie bulionu. Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, sos sojowy, czosnek, imbir, cebulę w całości, sok z cytryny, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 25 min. Po tym czasie odstawiamy z ognia na kwadrans, kolejno wyjmujemy ugotowane mięso i kroimy na małe kawałki.
Kukurydzę opłukujemy. Do przecedzonego przez sitko bulionu dodajemy kawałki kurczaka i kukurydzę. Jeśli bulion jest schłodzony dodajemy do niego bezpośrednio mąkę ziemniaczaną, jeśli jest gorący – dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w kilku łyżkach wrzącej wody. Zagotowujemy.
Białko jajka roztrzepujemy w miseczce razem z łyżką oleju sezamowego. Powoli wlewamy zawartość miseczki do zupy, mieszając cały czas widelcem. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Z czym podawać chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem?
Zupa jest esencjonalna, odżywcza i aromatyczna, ma ciekawy, oryginalny smak, a jednocześnie jest delikatna. To idealna propozycja na szybki, bezglutenowy obiad. Aby była bardziej sycąca i treściwa można dodać do niej ugotowany wcześniej ryż, np. jaśminowy. Dobrze komponować będzie się również podana z listkami świeżej kolendry albo udekorowana małymi kolbami kukurydzy. Jeśli jesteśmy fanami bardziej wyrazistych smaków do bulionu można dodać papryczkę chili, więcej pieprzu i imbiru.