Smakosze.pl Przepisy Węgierska zupa gulaszowa według Roberta Makłowicza
canva/ALLEKO

Węgierska zupa gulaszowa według Roberta Makłowicza

28 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa gulaszowa węgierska według Roberta Makłowicza to świetne danie zarówno na obiad, jak i większe uroczystości i święta. Zupa jest bardzo aromatyczna, gęsta o bogatym smaku wołowiny i duszonych z nią warzyw i przypraw. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę gulaszową węgierską według Roberta Makłowicza.

Robert Makłowicz jest niepodważalnym autorytetem kulinarnym w naszym kraju. Jego dania z najróżniejszych zakątków świata zawsze są pełne smaku i aromatu, a sposób, w jaki opowiada o miejscu, w którym jest i o samej potrawie sprawia, że mam ochotę oglądać jego programy bez końca.

Jednym z przepysznych dań od Roberta Makłowicza jest zupa gulaszowa węgierska. Tradycyjny bogracz węgierski z wołowiną, papryką, marchewką, pietruszką i pomidorami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest gęsta i bardzo esencjonalna. Zupa wymaga dłuższego przygotowania i gotowania, jednak warto poświęcić ten czas, aby przygotować doskonałą i miękką wołowinę.

Jeśli masz ochotę na wyśmienite danie polskiej kuchni- tu poznasz przepis na staropolski bigos przepisu Makłowicza , idealny na święta i obiad dla całej rodziny.

Przepis na zupę gulaszową węgierską według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego bez kości

  • 2 czerwone papryki

  • 3 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 2 pomidory

  • 4 duże ziemniaki

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 cebule czerwone

  • pęczek natki pietruszki

  • łyżka papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki smalcu

  • mąka pszenna

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę gulaszową węgierską według Roberta Makłowicza?

Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę, następnie oprósz pieprzem i obtocz w mące pszennej. Mięso podsmaż na smalcu na większej patelni na złoty kolor, wyłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Ziemniaki, paprykę, marchewki i korzeń pietruszki pokrój w kostkę, wszystkie warzywa przełóż na patelnię z cebulką, oprósz ziołami prowansalskimi, papryką mieloną słodką i ostrą i smaż, aż warzywa zaczną ładnie pachnieć. W tym czasie obierz pomidory ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw na patelni, wymieszaj.

Pomidory, papryka i pietruszka do gulaszu

Źródło zdjęcia: canva/Gustavo Pinela Mięso przełóż do większego garnka, dodaj wszystkie warzywa, zalej wodą, aby pokrywała całe danie. Dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5- 2 godziny, aż wołowina będzie doskonale miękka.

Zupę gulaszową w razie potrzeby zagęść mąką, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy