Węgierska zupa gulaszowa według Roberta Makłowicza
Zupa gulaszowa węgierska według Roberta Makłowicza to świetne danie zarówno na obiad, jak i większe uroczystości i święta. Zupa jest bardzo aromatyczna, gęsta o bogatym smaku wołowiny i duszonych z nią warzyw i przypraw. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę gulaszową węgierską według Roberta Makłowicza.
Robert Makłowicz jest niepodważalnym autorytetem kulinarnym w naszym kraju. Jego dania z najróżniejszych zakątków świata zawsze są pełne smaku i aromatu, a sposób, w jaki opowiada o miejscu, w którym jest i o samej potrawie sprawia, że mam ochotę oglądać jego programy bez końca.
Jednym z przepysznych dań od Roberta Makłowicza jest zupa gulaszowa węgierska. Tradycyjny bogracz węgierski z wołowiną, papryką, marchewką, pietruszką i pomidorami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest gęsta i bardzo esencjonalna. Zupa wymaga dłuższego przygotowania i gotowania, jednak warto poświęcić ten czas, aby przygotować doskonałą i miękką wołowinę.
Jeśli masz ochotę na wyśmienite danie polskiej kuchni- tu poznasz przepis na staropolski bigos przepisu Makłowicza , idealny na święta i obiad dla całej rodziny.
Przepis na zupę gulaszową węgierską według Roberta Makłowicza
Składniki:
-
700 g mięsa wołowego bez kości
-
2 czerwone papryki
-
3 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
2 pomidory
-
4 duże ziemniaki
-
3 ząbki czosnku
-
2 cebule czerwone
-
pęczek natki pietruszki
-
łyżka papryki słodkiej mielonej
-
łyżeczka ostrej papryki mielonej
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 łyżki smalcu
-
mąka pszenna
-
sól, pieprz
Jak zrobić zupę gulaszową węgierską według Roberta Makłowicza?
Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę, następnie oprósz pieprzem i obtocz w mące pszennej. Mięso podsmaż na smalcu na większej patelni na złoty kolor, wyłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
Ziemniaki, paprykę, marchewki i korzeń pietruszki pokrój w kostkę, wszystkie warzywa przełóż na patelnię z cebulką, oprósz ziołami prowansalskimi, papryką mieloną słodką i ostrą i smaż, aż warzywa zaczną ładnie pachnieć. W tym czasie obierz pomidory ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw na patelni, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Gustavo Pinela Mięso przełóż do większego garnka, dodaj wszystkie warzywa, zalej wodą, aby pokrywała całe danie. Dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5- 2 godziny, aż wołowina będzie doskonale miękka.
Zupę gulaszową w razie potrzeby zagęść mąką, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.