Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa hiszpańska z mięsem mielonym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.12.2021 01:00

Zupa hiszpańska z mięsem mielonym

Zupa hiszpańska z mięsem mielonym
canva/ALLEKO

Zupa hiszpańska z mięsem mielonym to pomysł na wyjątkowo smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Smażona, następnie duszona wołowina jest bardzo delikatna, a całe danie dobrze doprawione, lekko pikantne i pyszne. Sprawdź, jak zrobić zupę hiszpańską z mięsem mielonym.

Zupa z mięsem mielonym, fasolą, papryką i passatą pomidorową to jedna z tradycyjnych zup słonecznej Hiszpanii. Zupa jest prosta w przygotowaniu i złożona z bardzo podstawowych składników, które dają jednak niezwykły efekt. Zupę dopraw posiekaną natką pietruszki, możesz również zastąpić ją świeżą kolendrą.

Zupę hiszpańską ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, dzięki czemu będzie bardziej esencjonalna i aromatyczna. Wcześniej jednak duś mięso z papryką, fasolą i passatą. Mięso podczas smażenia dopraw mieloną słodką i ostrą papryką. Zupa jest idealną propozycją na szybki obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej poznać tradycyjną, hiszpańską kuchnię- tu poznasz przepis na paellę według Karola Okrasy.

Przepis na zupę hiszpańską z mięsem mielonym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego

  • puszka czerwonej fasoli

  • papryka czerwona

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • po płaskiej łyżeczce papryki słodkiej mielonej i ostrej

  • sól, pieprz

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • oliwa z oliwek

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić zupę hiszpańską z mięsem mielonym?

W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem, papryką mieloną ostrą i słodką i smaż przez 5-7 minut na wolnym ogniu.

Papryka mielona

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż kolejne 2-3 minuty, następnie wlej passatę pomidorową i duś pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie odsącz fasolę z puszki i przełóż ją do garnka, alej bulion warzywny i gotuj 30 minut. Zupę solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką.