Smakosze.pl Przepisy Zupa krem z pomidorów z bazylią i mascarpone
pixabay.com

Zupa krem z pomidorów z bazylią i mascarpone

25 kwietnia 2021
Autor tekstu: Agnieszka Woźniak

Zupa krem z pomidorów z bazylią i mascarpone - przepis


Zupy krem zdobywają coraz większą popularność. Krem z pomidorów to włoski przysmak, który znajdziemy w każdej włoskiej restauracji. Podawany ze świeżą bazylią, startym serem i grzankami jest bardzo sycący i bogaty w smaku. Suszone oregano, cynamon i oliwa z oliwek extra virgin sprawiają, że zupa jest bardzo aromatyczna i wielowymiarowa. Jeśli chcecie poczuć klimat słonecznej Italii, koniecznie wypróbujcie tego przepisu!

Zupa krem z pomidorów z bazylią i mascarpone - składniki  (na 4-5 porcji):

  • puszka pomidorów

  • opakowanie passaty pomidorowej 0,5l (można zastąpić pomidorami z puszki)

  • 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 1 duża cebula lub 3 cebulki szalotki

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki serka mascarpone

  • 1 duża marchew

  • sól, pieprz,

  • suszone oregano,

  • pół łyżeczki cynamonu,

  • 2-3 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy razem z cebulą oraz czosnkiem do lekkiego zeszklenia.

Dodajemy marchew, passatę pomidorową, puszkę pomidorów oraz bulion i całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 20-30 minut.

Teraz czas na przyprawy. Dodajemy sól, pieprz, suszone oregano, pół łyżeczki cynamonu, 2-3 łyżeczki cukru.

Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki serka mascarpone i przy pomocy blendera miksujemy zupę na konsystencję gładkiego kremu. Na koniec posypujemy listkami świeżej bazylii.

Zupa krem z pomidorów z bazylią i mascarpone - propozycja podania

Oprócz listków świeżej bazylii, do zupy możemy dołożyć kostki sera feta, który doda jej lekko słodkiego smaku lub startym parmezanem. Zupę możemy też posypać różnego rodzaju pestkami. Nada się tu zarówno gotowy mix ziaren, jak i prażone ziarna dyni lub słonecznika. Aby krem był był bardziej sycący, dobrym pomysłem będzie dodanie serowych grzanek. Można przygotować je z kilkudniowego chleba.

Jak zrobić grzanki z chleba?

Grzanki najczęściej robi się z białego chleba lub bułki, ale nada się też chleb razowy albo bezglutenowy. Do przygotowania grzanek najlepiej wykorzystać chleb 1-2 dniowy, ponieważ łatwiej pokroić go w kostkę. Jest to też idealny sposób na wykorzystanie chleba kupionego kilka dni wcześniej. Wystarczy pokroić pieczywo w kostkę, skropic oliwą z oliwek i posypać oregano, a następnie wrzucić na patelnię i podpiekac około 5 minut, regularnie mieszając. Innym sposobem jest zrobienie grzanek w piekarniku. Po skropieniu oliwą z oliwek i dodaniu oregano układamy je na blasze i wsadzamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut. Wcześniej możemy posypać je też startym parmezanem, dzięki czemu uzyskamy serowe grzanki. Grzanki smażymy / pieczemy aż staną się złote i chrupiące. Gotowe, domowe grzanki po wystudzeniu można wrzucić do słoika lub plastikowego pojemnika z pokrywką, które ochronią je przed zawilgoceniem. W takiej formie możemy je przechowywać przez kilka tygodni i dodawać do zup, gdy tylko będziemy mieć na to ochotę.

Jak zrobić bulion z jarzyn? Najlepszy bulion warzywny - przepis

Tak jak wiele zup, krem z pomidorów równiez powstaje na bazie bulionu. Możecie kupić gotowy bulion w słoiczku lub zrobić go samodzielnie. Jak? Już tłumaczymy!

Składniki na około pół litra bulionu:

  • marchewka

  • pietruszka

  • ¼ korzenia selera

  • cebula

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • 1 ziarenko pieprzu czarnego

  • pół łyżeczka soli

  • 0,7 litra wody

undefined

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki i wkładamy do garnka. Cebulę wcześniej opalamy na suchej patelni. Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą.

Gotujemy na małej mocy palnika przez co najmniej 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą z pozostawioną małą szczeliną. Na około pół godziny przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki.

Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki ziemniaczanej. Z wywaru możemy skorzystać od razu, przechowywać w lodówce lub zamrozić w formie kostek na lód i dodawać do zup jako domową kostkę bulionową.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy