Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa rybna z pstrąga - przepis na ucztę dla każdego smakosza
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.01.2022 01:00

Zupa rybna z pstrąga - przepis na ucztę dla każdego smakosza

Zupa rybna z pstrąga
canva/iko636

Zupa rybna z pstrąga na mleku kokosowym to propozycja na zupę w nieco orientalnym stylu. Danie ma doskonały smak, jest lekko słodka o wyraźnej nucie włoszczyzny, imbiru i soku z limonki. Poznaj przepis na jedną z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych zup rybnych, czyli zupę rybną z pstrąga.

Zupę rybną z pstrąga uwielbia cała moja rodzina. pstrąg jest bardzo delikatną rybą, która doskonale łączy się z wywarem warzywnym, słodkim mlekiem kokosowym i kwaśną limonką. Do zupy dodaję również szpiczastą paprykę czerwoną oraz pomidorki koktajlowe. Całe danie doprawiam imbirem, pieprzem cytrynowym i solą.

Zupa rybna z pstrąga jest tak prostą i szybką zupą, że wychodzi za każdym razem. Przed gotowaniem dania oczyść dokładnie pstrąga i pozbądź się twardej skóry i ości, dzięki czemu jedzenie nie będzie problematyczne. Obrane kawałki surowego pstrąga dodaj pod sam koniec gotowania. Ryba potrzebuje dosłownie kilku minut, aby ugotować się w zupie.

Jeśli lubisz delikatną zupę rybną, tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę rybną z łososiem.

Przepis na zupę rybną z pstrąga

Składniki na 5-6 porcji:

  • duży pstrąg

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • por

  • szklanka fasolki szparagowej (może być mrożona)

  • kawałek selera

  • cebula

  • papryka czerwona spiczasta

  • 10-12 pomidorków koktajlowych

  • łyżka soku z limonki

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 400 ml mleka kokosowego

  • szczypta imbiru mielonego

  • pieprz cytrynowy, sól

  • łyżka masła

Jak zrobić zupę rybną z pstrąga?

Marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę seler włóż do garnka (nie krój warzyw), zalej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aby powstał bulion.

W tym czasie oczyść pstrąga ze skóry i oddziel mięso od ości. Na maśle zeszklij posiekany por, podsmaż chwilę, dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj również pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, dopraw imbirem.

Posiekany por

Źródło zdjęcia: canva/gaffera

Z bulionu wyjmij włoszczyznę, dodaj podsmażony por z papryką, pomidorkami, wymieszaj i podgotuj chwilę, następnie wlej mleko kokosowe, pstrąga i gotuj kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania dopraw natką pietruszki, pieprzem cytrynowym, solą, skrop sokiem z limonki.