Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na wegański żurek
Canva.com / ahirao_photo

Niezwykły przepis na wegański żurek

19 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Żurek bez mięsa? Taki pomysł może wywołać zaskoczenie u wielu smakoszy. Jednak za sprawą odpowiednich dodatków kultowa zupa nie będzie wymagała dodatku produktów odzwierzęcych. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Żurek w wegetariańskiej odsłonie

Żurek często pojawiał się na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Magdy Gessler . W klasycznym wydaniu zupy można znaleźć różne rodzaje mięs. Sprawia to, że nie jest ona najzdrowszym posiłkiem.

Nie od dziś wiadomo, że mięso króluje w naszej rodzimej kuchni. Polacy jadają go stanowczo zbyt wiele i często zapominają o tym, jak istotne w codziennej diecie są warzywa . Żurek wegański pozwoli nam na zastąpienie mięsa.

Żurek bez większych problemów można przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy wykorzystać odpowiednie składniki. Mowa o wędzonej papryce, wędzonym tofu oraz chrzanie. W żurku zagoszczą także pieczone ziemniaki .

Receptura, która pozwoli nam przygotować niecodzienny żurek

Przepis na wyborny żurek jest bardzo prosty. Każdy smakosz powinien sobie z nim poradzić. Po recepturę powinny sięgnąć osoby, które szukają zdrowszych alternatyw dla kuchni tradycyjnej, nie tracąc przy tym fantastycznego smaku . Jakie składniki musimy przygotować?

Żurek:

  • 2 litry wody

  • 2 marchewki

  • seler

  • pietruszka

  • por

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 cebule

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu

  • 6 suszonych grzybów

  • natka pietruszki

  • pęczek koperku

  • 300 ml zakwasu żytniego

  • ogórek kiszony

  • 2 g majeranku

  • 30 g tartego chrzanu

  • 15 ml oleju

  • opakowanie wędzonego tofu

Pieczone ziemniaki:

  • 5 ziemniaków

  • ząbek czosnku

  • 2 g lubczyku

  • 2 g majeranku

  • 2 g pietruszki

(Canva.com / Dar1930)

Jak przyrządzić wegański żurek?

Na początku starannie myjemy włoszczyznę. Umieszczamy ją w garnku z przyprawami oraz natką pietruszki i koperkiem. Dolewamy zimną wodę. Rozpoczynamy gotowanie . Pamiętajmy, że wywar musi delikatnie pykać. Podgrzewanie składników powinno trwać 1,5 godziny.

Po tym czasie odławiamy włoszczyznę i wzbogacamy nasz wywar o zakwas żytni, chrzan, majeranek i pokruszone suszone grzyby. Ząbki czosnku rozgniatamy i po 5 minutach dodajemy do zupy. Ogórka kiszonego ścieramy na tarce. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Wzbogacamy nim naszą zupę, która powinna cały czas się podgrzewać .

Ziemniaki obieramy, mieszamy z olejem i przyprawami, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Żurek zdejmujemy z ognia . Serwujemy go z pokrojonym wędzonym tofu i złocistymi ziemniakami. Warto również sięgnąć po żurek w staropolskiej odsłonie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla; Jadłonomia; Kukbuk

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy