Smakosze.pl Przepisy Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi 100 razy lepsze kotlety z pysznej ryby
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi 100 razy lepsze kotlety z pysznej ryby

17 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie z karkówki, nie z łopatki. Tomasz Strzelczyk przygotował kotlety mielone z dorsza i ziemniaków. Kotlety rybne są delikatne, ale i pełne smaku. Po usmażeniu są wilgotne w środku, z zewnątrz natomiast zachwycają chrupiącą skórką.

Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi 100 razy lepsze kotlety z pysznej ryby

Tomasz Strzelczyk prowadzi na YouTube kanał kulinarny, na którym gotuje i zdradza ciekawostki i przydatne tricki. Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA obserwuje ponad milion osób. Niedawno bardzo popularny kucharz zdradził przepis na kotlety mielone.

Kotlety mielone z filetów z dorsza i ziemniaków są świetną alternatywą dla kultowych mielonych z wieprzowiny. Są o wiele lżejsze. Kotlety doprawiamy do smaku świeżym koperkiem i ziołami prowansalskimi. Będą przepyszne.

Do przygotowania kotletów mielonych możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, żeby nic w kuchni się nie zmarnowało. Kotlety podajemy z ulubioną surówką. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.

Najlepsze kucharki dodają do ciasta na pyzy 2 rodzaje mąki. Powód jest bardzo ważny

Kotlety mielone z dorsza W sam raz na bezmięsny obiad

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg filetów z dorsza
  • jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 400 ml mleka
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki masła
  • bułka tarta
  • 3 jajka do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować kotlety z ryby i ziemniaków? Przepis Strzelczyka nie ma sobie równych

Obierz i ugotuj ziemniaki, następnie ubij je tłuczkiem na jednolitą masę. Dodaj 3 łyżki masła i wymieszaj, odstaw. Filety opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj około 10 minut od zagotowania, odcedź.

Zeszklij posiekaną cebulę na łyżce masła. Dodaj rybę i smaż chwilę. Do ziemniaków dodaj dorsza z cebulą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj również posiekany koperek, szczyptę ziół prowansalskich i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do masy wbij surowe jajko i całość wyrabiaj jeszcze chwilę. Z masy uformuj kotlety i wstaw do lodówki, aby masa stężała. Kotlety obtocz w jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Tomasz Strzelczyk zdradził, jak zrobić szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Przygotowujesz gołąbki? Kapustę na gołąbki sparzysz w bardzo prosty sposób- w tym artykule znany kucharz podzielił się pomocnym trickiem. Liście będą elastyczne w zaledwie kilka chwil.

kotlety mielone.jpg

Używa się go w niemal każdym domu. Dietetyk ostrzega przed tym olejem
Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafiora
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy