Używa się go w niemal każdym domu. Dietetyk ostrzega przed tym olejem
Smażysz mięso lub warzywa na oleju słonecznikowym? Nigdy tak nie rób. Pod wpływem wysokiej temperatury olej traci cenne wartości odżywcze. Powstają również związki rakotwórcze. Nie każdy olej nadaje się do smażenia, lepiej dodać je np. do sałatek.
Używa się go w niemal każdym domu. Dietetyk ostrzega przed tym olejem
Bartek Kulczyński, doktor dietetyki, który na YouTube prowadzi kanał Dr Bartek Kulczyński, podzielił się niedawno opinią na temat oleju słonecznikowego. Olej ten często wykorzystywany jest do smażenia. Dietetyk wyjaśnił, dlaczego obróbka termiczna mięsa i warzyw na oleju słonecznikowym jest szkodliwa dla zdrowia.
Sklepowe półki uginają się od różnych rodzajów olejów. Do wyborów mamy oleje rafinowane, nierafinowane, tłoczone na zimno. Oprócz klasycznego oleju słonecznikowego, czy rzepakowego, kupimy także olej z awokado, czarnuszki, lnu i wielu roślin. Każdy olej ma inne właściwości i nadaje się do innych potraw.
Olej słonecznikowy jest bogaty między innymi w kwasy omega- 6 i witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Dietetyk zaleca spożywanie oleju, ale na zimno, ponieważ wtedy zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafioraSmażenie na oleju słonecznikowym jest groźne dla zdrowia
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno nadaje się wyłącznie do sałatek i potraw, których nie poddajemy obróbce termicznej. Olej słonecznikowy, podobnie jak np. olej lniany, czy z awokado, nie nadaje się do podgrzewania, ponieważ zaczyna się palić w temperaturze powyżej 100 stopni C.
Dietetyk podkreśla, że smażenie na tłuszczach o niskiej temperaturze dymienia, w tym oleju słonecznikowym jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie dość, że olej ten traci wszystkie wartości odżywcze, to jeszcze zaczyna wytrącać związki rakotwórcze.
Jakie tłuszcze nadają się do smażenia?
Dietetyk podkreśla, że do smażenia najlepiej wybierać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, jak olej rzepakowy, masło klarowane, czy smalec zwierzęcy. Te rodzaje tłuszczu nie ulegają negatywnym skutkom utleniania. Zachowują wszystkie wartości odżywcze i nie wytrącają się z nich substancje rakotwórcze.
Dietetyk uważa również, że jeśli mamy do wyboru olej rafinowany i nierafinowany, do smażenia zawsze wybierajmy olej rafinowany. Oleje rafinowane to oleje, które zostały poddane oczyszczeniu, przez co mają wyższą temperaturę dymienia.
Znany dietetyk zdradził również, jaka kawa jest najlepsza. Podał nawet przepis. Kawa poprawia pamięć, koncentrację i dodaje energii z samego rana. Bosacka spojrzała na opakowanie czarnego ryżu. Zamarła i zaapelowała do wszystkich.