Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą. Prawdziwie wiosenne ciasto
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.03.2022 01:00

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą. Prawdziwie wiosenne ciasto

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
canva/Mykola Lunov

Mazurek wielkanocny z budyniem i białą czekoladą to pomysł na tradycyjne ciasto w nowej odsłonie. Kruchy spód migdałowy, słodki, aksamitny krem i wiosenne dekoracje z owoców i bakalii to połączenie, które cieszy i oczy i podniebienia. Poznaj przepis na wyjątkowy mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą.

Mazurek i babka to ciasta, które piekę co roku na Wielkanoc. Tradycyjne wypieki smakują wyśmienicie i wyglądają świeżo i wiosennie, cieszą więc nie tylko wspaniałym smakiem, ale i wyjątkowym wyglądem. Ciasta zawsze błyskawicznie znikają ze stołu.

Mazurek z kremem budyniowym możesz udekorować tradycyjnie przy pomocy owoców kandyzowanych, płatków migdałowych, orzechów i stworzyć wyjątkowe wzory na cieście, przypominające np. bazie, które są symbolem i wiosny i Wielkanocy.

Mazurek równie pięknie wygląda z plastrami świeżych owoców, np. z kiwi, grejpfrutem, pomarańczą, granatem. Każdy rodzaj dekoracji wygląda wspaniale na kruchym cieście z wysokimi rantami i słodkim, gęstym kremem.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną babkę wielkanocną- tu poznasz przepis siostry Anastazji na wyjątkową babkę brzoskwiniową, wychodzi za każdym razem.

Przepis na mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 28x 33 cm):

  • 370 g mąki tortowej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 110 g cukru do wypieków

  • 1,5 kostki masła

  • szczypta soli

  • skórka z cytryny

  • łyżeczka aromatu migdałowego

  • 4 żółtka (ugotowane na twardo)

  • jajko

Składniki na krem budyniowy z białą czekoladą:

  • 500 ml mleka

  • łyżka cukru wanilinowego

  • pół tabliczki białej czekolady

  • 3 żółtka

  • 4-5 łyżek mąki pszennej

Dodatkowo do dekoracji:

  • świeże owoce lub owoce kandyzowane

  • bakalie, orzechy, czekolada

Jak zrobić mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą?

Ugotowane na twardo żółtka zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj żółtka, przesianą mąkę, aromat migdałowy, skórkę z cytryny, odrobinę soli i ucieraj ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Z brzegów zrób wyższe ranty, całe ciasto nakłuj widelcem, wysmaruj rozmąconym jajkiem.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut, następnie wyjmij ciasto z formy i ostudź. Zrób krem budyniowy: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, żółtka wbij do małego garnka i roztrzep rózgą. Do żółtek dodaj czekoladę i cukier i mieszaj, aż składniki się połączą.

Zagniatanie kruchego ciasta

Źródło zdjęcia: canva/GMVozd Wsyp 4 łyżki mąki i połącz z całym kremem, następnie wlej letnie mleko i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty budyń. W razie potrzeby wsyp trochę więcej mąki, masę ostudź. Krem przełóż na upieczony spód, udekoruj według uznania świeżymi lub kandyzowanymi owocami, bakaliami, czekoladą i wstaw do lodówki 2 godziny, smacznego.