Żadne jabłka, racuchy z truskawkami są 100 razy lepsze. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Przyzwyczailiśmy się do racuchów z jabłkami i je uwielbiamy. Jednak warto jabłka zastąpić truskawkami. Wyjdzie danie, które każdego oczaruje smakiem. Dlatego wypróbuj przepis na pyszne racuchy z truskawkami.
Racuchy nie z jabłkami, a z truskawkami
Niemal każdy zapytany o to, z czym robi racuchy, odpowie, że z jabłkami. Smakują obłędnie w takim wydaniu. Jednak, co się stanie, gdy te owoce zastąpimy truskawkami? Mamy ich teraz pod dostatkiem i warto zrobić z nich coś pysznego. Racuchy z truskawkami to dopiero rarytas.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne danie na słodkie śniadanie lub apetyczny deser. Ciasto na racuchy zrobione jest między innymi z serka homogenizowanego. To sprawia, że racuchy wychodzą wyjątkowo delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Skorzystaj z receptury, którą znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Zawijam ananasa w filet z kurczaka i wstawiam do piekarnika. Te roladki to hit w moim domuJak zrobić racuchy z truskawkami?
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 150 g truskawek
- 1 jajko
- 2 serki homogenizowane
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia truskawek w większą kostkę. Teraz do miski wsyp mąkę, cukier, sodę i wbij jajko. Dodaj też serki homogenizowane i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż pokrojone truskawki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Racuchy z truskawkami wykładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Danie posyp cukrem pudrem i podawaj.
Racuchy lepsze od tradycyjnych
Racuchy z truskawkami są pyszne i delikatne. Te sezonowe owoce idealnie pasują do tego dania. Racuchy wychodzą dużo lepsze od tradycyjnych racuchów z jabłkami. Dlatego warto wypróbować ten przepis i zrobić znakomite racuchy.
Zje je ze smakiem cała rodzina. Danie pasuje na śniadanie, możne je też podać na deser lub jako słodką przekąskę. Zrobisz je szybko i jeszcze szybciej znikną ze stołu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczną zapiekankę na obiad z patelni. Radziliśmy, jak rozpoznać polskie truskawki.