Żadne jabłka, racuchy z truskawkami są 100 razy lepsze. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
![racuchy z truskawkami](https://images.iberion.media/images/1920/racuchy_z_truskawkami_c466d72e17.jpg)
Przyzwyczailiśmy się do racuchów z jabłkami i je uwielbiamy. Jednak warto jabłka zastąpić truskawkami. Wyjdzie danie, które każdego oczaruje smakiem. Dlatego wypróbuj przepis na pyszne racuchy z truskawkami.
Racuchy nie z jabłkami, a z truskawkami
Niemal każdy zapytany o to, z czym robi racuchy, odpowie, że z jabłkami. Smakują obłędnie w takim wydaniu. Jednak, co się stanie, gdy te owoce zastąpimy truskawkami? Mamy ich teraz pod dostatkiem i warto zrobić z nich coś pysznego. Racuchy z truskawkami to dopiero rarytas.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne danie na słodkie śniadanie lub apetyczny deser. Ciasto na racuchy zrobione jest między innymi z serka homogenizowanego. To sprawia, że racuchy wychodzą wyjątkowo delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Skorzystaj z receptury, którą znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_ced77d0325.jpg)
Jak zrobić racuchy z truskawkami?
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 150 g truskawek
- 1 jajko
- 2 serki homogenizowane
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia truskawek w większą kostkę. Teraz do miski wsyp mąkę, cukier, sodę i wbij jajko. Dodaj też serki homogenizowane i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż pokrojone truskawki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Racuchy z truskawkami wykładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Danie posyp cukrem pudrem i podawaj.
Racuchy lepsze od tradycyjnych
Racuchy z truskawkami są pyszne i delikatne. Te sezonowe owoce idealnie pasują do tego dania. Racuchy wychodzą dużo lepsze od tradycyjnych racuchów z jabłkami. Dlatego warto wypróbować ten przepis i zrobić znakomite racuchy.
Zje je ze smakiem cała rodzina. Danie pasuje na śniadanie, możne je też podać na deser lub jako słodką przekąskę. Zrobisz je szybko i jeszcze szybciej znikną ze stołu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczną zapiekankę na obiad z patelni. Radziliśmy, jak rozpoznać polskie truskawki.
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_7dc388f121.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![czekolada](https://images.iberion.media/images/origin/czekolada_e0fcf7f4f4.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_dbc6ef1d55.jpg)
![Dino](https://images.iberion.media/images/origin/Dino_c39b77969b.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_df0bb321e3.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_2_fea35929cb.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![Agrest, owoc](https://images.iberion.media/images/origin/Dlaczego_warto_jesc_agrest_5cfa797c23.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)