Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.05.2024 11:27

Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkie

naleśniki
Fot. Canva

Jak zrobić mięciutkie naleśniki? Nie dodawaj do nich mąki. Wyjdą pyszne i leciutkie jak chmurka. Ten przepis gwarantuje właśnie teki efekt. Jak dla mnie nie ma lepszych naleśników.

Naleśniki mięciutkie i bez mąki

Naleśniki należą do najbardziej lubianych i popularnych dań. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne mają wielu wiernych zwolenników. Dają też ciekawe możliwości w kuchni. Można podać je na słodko lub w wytrawny sposób. Do tego pasują właściwie na każdy posiłek.

Zwykle ciasto naleśnikowe zawiera mąkę. Warto z niej jednak zrezygnować, bo da to wyśmienity efekt. Naleśniki wyjdą mięciutkie i leciutkie jak chmurka. Polecam przepis, w którym mąkę zastępuję serkiem mascarpone. Poniżej znajdziesz przepis na naleśniki bez mąki.

naleśniki
Fot. Canva/vinicef
W Dino powariowali, masa produktów za ułamek ceny. Nie uwierzysz, co mają na Dzień Dziecka

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Składniki:

  • 5 jajek
  • ¼ kg serka mascarpone
  • 30 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie dania zacznij od roztopienia masła w rondelku i ostudzenia go. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i zmiksuj na puszystą masę. Teraz dołóż serek mascarpone i roztopione masło. 

Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia. Na patelnię wlej odrobinę oleju i porcję ciasta naleśnikowego. Rozprowadź i naleśniki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Zwykle najpierw smażą się z jednej strony przez około 2 minuty, a z drugiej przez 1 minutę. 

Naleśniki mięciutkie jak nigdy dotąd

Po usmażeniu naleśniki wyjmij na talerz i podawaj. Będą smakować z twarożkiem, konfiturą i jogurtami. Pasują tu też owoce czy pasty np. ze szpinaku. Takie naleśniki bez mąki wyróżniają się miękkością i delikatnością.

To efekt zastąpieniu mąki serkiem mascarpone. Ważne jest też roztopione masło. Dzięki niemu naleśniki po usmażeniu są elastyczne. Smakują, że palce lizać, dlatego wypróbuj ten przepis. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły twarde. Podawaliśmy też przepis na deser z truskawek i ciasta francuskiego. 

naleśniki
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya