Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkie
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/1920/nalesniki_dbc6ef1d55.jpg)
Jak zrobić mięciutkie naleśniki? Nie dodawaj do nich mąki. Wyjdą pyszne i leciutkie jak chmurka. Ten przepis gwarantuje właśnie teki efekt. Jak dla mnie nie ma lepszych naleśników.
Naleśniki mięciutkie i bez mąki
Naleśniki należą do najbardziej lubianych i popularnych dań. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne mają wielu wiernych zwolenników. Dają też ciekawe możliwości w kuchni. Można podać je na słodko lub w wytrawny sposób. Do tego pasują właściwie na każdy posiłek.
Zwykle ciasto naleśnikowe zawiera mąkę. Warto z niej jednak zrezygnować, bo da to wyśmienity efekt. Naleśniki wyjdą mięciutkie i leciutkie jak chmurka. Polecam przepis, w którym mąkę zastępuję serkiem mascarpone. Poniżej znajdziesz przepis na naleśniki bez mąki.
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_f76c7a2c47.jpg)
Jak zrobić naleśniki bez mąki?
Składniki:
- 5 jajek
- ¼ kg serka mascarpone
- 30 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie dania zacznij od roztopienia masła w rondelku i ostudzenia go. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i zmiksuj na puszystą masę. Teraz dołóż serek mascarpone i roztopione masło.
Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia. Na patelnię wlej odrobinę oleju i porcję ciasta naleśnikowego. Rozprowadź i naleśniki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Zwykle najpierw smażą się z jednej strony przez około 2 minuty, a z drugiej przez 1 minutę.
Naleśniki mięciutkie jak nigdy dotąd
Po usmażeniu naleśniki wyjmij na talerz i podawaj. Będą smakować z twarożkiem, konfiturą i jogurtami. Pasują tu też owoce czy pasty np. ze szpinaku. Takie naleśniki bez mąki wyróżniają się miękkością i delikatnością.
To efekt zastąpieniu mąki serkiem mascarpone. Ważne jest też roztopione masło. Dzięki niemu naleśniki po usmażeniu są elastyczne. Smakują, że palce lizać, dlatego wypróbuj ten przepis. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły twarde. Podawaliśmy też przepis na deser z truskawek i ciasta francuskiego.
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_34ab57f1fe.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![czekolada](https://images.iberion.media/images/origin/czekolada_e0fcf7f4f4.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d2c469504f.jpg)
![deser](https://images.iberion.media/images/origin/deser_fda078b26c.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_2_fea35929cb.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sałatka z jajek](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_9187700402.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_df0bb321e3.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Chleb z Biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T111823_867_a434df22ce.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)