Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję brzoskwinie z puszki i układam na cieście francuskim. Rodzina uwielbia ten deser
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.05.2024 09:20

Kroję brzoskwinie z puszki i układam na cieście francuskim. Rodzina uwielbia ten deser

deser
Fot. YouTube/BlatterteigRezepte

Deser powinien być pyszny i prosty w przygotowaniu. Właśnie taki robię z brzoskwiń z puszki i ciasta francuskiego. Wychodzi smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Zrobisz go dzięki temu przepisowi. 

Deser prosty i pyszny dla całej rodziny

Jesteś łasuchem? W takim razie trudno ci przejść obojętnie obok apetycznych deserów. Polecam przepis na jeden z takich smakołyków. U mnie w domu cieszy się on dużym powodzeniem, a  rodzina za nim przepada. Jest też prosty w przygotowaniu.

Wystarczy pokroić brzoskwinie z puszki i ułożyć je na cieście francuskim. Do tego krem budyniowy, który rozpływa się w ustach i deser trafia do piekarnika. Wychodzi, że palce lizać. Delikatne ciasto, soczyste brzoskwinie, a to wszystko z dodatkiem kremu, który dopełnia całości. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Przepisy na ciasto francuskie. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

deser
Fot. YouTube/BlatterteigRezepte
Wymieszaj 2 składniki, posmaruj nimi schab i usmaż. Kotlety nigdy nie były tak dobre

Jak zrobić deser z brzoskwiń w puszce i ciasta francuskiego?

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • płatki migdałowe
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie deseru zacznij od przełożenia serka homogenizowanego do miski. Wsyp cukier, budyń, wlej aromat i dokładnie wymieszaj składniki. Brzoskwinie  puszki wyjmij z zalewy. Pokrój je w plasterki i rozwiń arkusz ciasta francuskiego. 

Ciasto podziel na pół. Jedną część ciasta posmaruj przygotowanym przed chwilą kremem. Ułóż na nim brzoskwinie i ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem. Teraz wszystko przykryj drugą częścią ciasta francuskiego. Brzegi sklej i zrób wzorki widelcem. Ciasto podziel na kawałki i posmaruj jajkiem. 

Deser pełen brzoskwiń i smaku

Ciasto posyp płatkami migdałowymi. Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Ciasto po wyjęciu możesz posypać cukrem pudrem i podawać. Deser wychodzi pysznie, jest delikatny i zarazem soczysty.

 Krem rozpływa się w ustach i sprawia, że sięgasz po kolejną porcję. Ten apetyczny deser polubi cała rodzina. U mnie już stał się hitem, a domownicy zajadają się nim. Wypróbuj ten prosty przepis, który daje pyszny efekt. Pisaliśmy o tym, jakie liście należy dodać do kiszenia ogórków, by te wyszły chrupiące. Radziliśmy też, co zrobić, by kluski śląskie nie były twarde. 

deser
Fot. YouTube/BlatterteigRezepte