Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.05.2024 09:49

Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko

placki z ziemniaków i cukinii
Fot. Canva

Jeśli jesteś smakoszem placków ziemniaczanych, to poznaj przepis na to danie. Placki w taki wydaniu są dużo lepsze od tradycyjnych ziemniaczanych. O ich smaku decyduje ten apetyczny dodatek. Przyrządź je na obiad. 

Placki z ziemniaków i cukinii najlepsze na wiosnę

Placki ziemniaczane są lubiane i wiele osób się nimi zajada. Smakują z sosami, kwaśną śmietaną, a niektórzy jadają je na słodko. Jeśli przepadasz za takimi plackami, to musisz poznać przepis, który daje jeszcze lepszy efekt. Dzięki recepturze zrobisz placki z ziemniaków i cukinii.

Dodatek tego delikatnego warzywa o lekko orzechowymi smaku to strzał w 10. Placki wychodzą, że palce lizać. Są pyszne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Zrób je na obiad, a danie szybko zniknie z talerzy. Poniżej znajdziesz przepis na placki z ziemniaków i cukinii.

cukinia
Fot. Canva/pixelshot
Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schować

Jak zrobić placki z ziemniaków i cukinii?

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 młoda cukinia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od starcia cukinii na tarce o dużych oczkach. Posól ją i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku. Ziemniaki zetrzyj na tarce. Z nich również odciśnij wodę. Cukinię przełóż do miski, wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj ziemniaki i starty czosnek. 

Masę dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju. Placki powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Placki pełne smaku na obiad

Placki z ziemniaków i cukinii są smaczne, chrupiące i kuszą świeżością młodych warzyw. Zjesz je z apetytem na obiad. Danie jest tak dobre, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Dlatego nie zwlekaj i przygotuj placki z ziemniaków i cukinii na obiad.

Niewiele pracy w kuchni, za to efekt, że palce lizać. Każdy smakosz placków ziemniaczanych polubi placki z dodatkiem cukinii. Pyszny smak i chrupkość wyróżniają tę potrawę. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób przygotować omlet z pieczarkami. Radziliśmy, jaką przyprawę dodać do kiełbasy z piekarnika, by smakowała jak z grilla. 

placki z ziemniaków i cukinii
Fot. Canva/Ira Taskova