Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko
Jeśli jesteś smakoszem placków ziemniaczanych, to poznaj przepis na to danie. Placki w taki wydaniu są dużo lepsze od tradycyjnych ziemniaczanych. O ich smaku decyduje ten apetyczny dodatek. Przyrządź je na obiad.
Placki z ziemniaków i cukinii najlepsze na wiosnę
Placki ziemniaczane są lubiane i wiele osób się nimi zajada. Smakują z sosami, kwaśną śmietaną, a niektórzy jadają je na słodko. Jeśli przepadasz za takimi plackami, to musisz poznać przepis, który daje jeszcze lepszy efekt. Dzięki recepturze zrobisz placki z ziemniaków i cukinii.
Dodatek tego delikatnego warzywa o lekko orzechowymi smaku to strzał w 10. Placki wychodzą, że palce lizać. Są pyszne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Zrób je na obiad, a danie szybko zniknie z talerzy. Poniżej znajdziesz przepis na placki z ziemniaków i cukinii.
Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schowaćJak zrobić placki z ziemniaków i cukinii?
Składniki:
- 600 g młodych ziemniaków
- 1 młoda cukinia
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 małe ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od starcia cukinii na tarce o dużych oczkach. Posól ją i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku. Ziemniaki zetrzyj na tarce. Z nich również odciśnij wodę. Cukinię przełóż do miski, wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj ziemniaki i starty czosnek.
Masę dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju. Placki powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki pełne smaku na obiad
Placki z ziemniaków i cukinii są smaczne, chrupiące i kuszą świeżością młodych warzyw. Zjesz je z apetytem na obiad. Danie jest tak dobre, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Dlatego nie zwlekaj i przygotuj placki z ziemniaków i cukinii na obiad.
Niewiele pracy w kuchni, za to efekt, że palce lizać. Każdy smakosz placków ziemniaczanych polubi placki z dodatkiem cukinii. Pyszny smak i chrupkość wyróżniają tę potrawę. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób przygotować omlet z pieczarkami. Radziliśmy, jaką przyprawę dodać do kiełbasy z piekarnika, by smakowała jak z grilla.