4 proste zasady, dzięki którym domowe gofry wyjdą lepiej niż z budki. Są chrupiące, lekkie i przepyszne
Lubicie gofry? Dziś zdradzimy wam cztery proste zasady, dzięki którym domowe gofry wyjdą lepiej niż z budki. Będą chrupiące, lekkie i przepyszne. I oczywiście o wiele tańsze niż te kupne. Podajcie je z ulubionymi dodatkami — bitą śmietaną, świeżymi owocami lub słodkim sosem.
Gofry są jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów. Kojarzą się z wakacjami, ale oczywiście można je przez cały rok zamówić w wielu cukierniach lub kawiarniach. Dość prosto można je przygotować również w domu, zwłaszcza jeśli jest się szczęśliwym posiadaczem gofrownicy.
Kluczem do sukcesu, a więc do puszystych i delikatnych gofrów jest odpowiednie ciasto. Należy też trzymać się kilku żelaznych zasad, a gofry wyjdą lepsze niż z nadmorskiej budki.
4 zasady, dzięki którym przygotujesz idealne gofry
Podstawą smacznych gofrów jest piana z białek. By utrzymała ciasto, musi być naprawdę dobrze ubita i sztywna. Do ciasta dodaje się ją na samym końcu, już przed pieczeniem gofrów. Całość trzeba delikatnie wymieszać, by nie zniszczyć struktury piany.
By białka dały się ubić na sztywną pianę, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Warto więc wyjąć je z lodówki mniej więcej godzinę przed robieniem gofrów.
Ciasto wlewaj do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Dzięki temu gofry wyjdą delikatniejsze i chrupiące. W czasie pieczenia gofrów nie otwieraj też gofrownicy. Możesz bowiem przeszkodzić im w wyrastaniu, a nawet je uszkodzić.
Upieczone gofry przestudź na kratce do studzenia. Jeśli jej nie masz, możesz je położyć np. na dwóch stołowych nożach. Chodzi o to, by nie zaparowały od spodu, bo wtedy zrobią się gumowate.
Przepis na chrupiące gofry
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 ml oleju
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
Przygotowanie domowych gofrów
Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj do nich żółtka, olej i sól. Wlej mleko i wodę, zmiksuj całość na gładką masę. Odstaw na 15 minut. Gofrownicę dobrze nagrzej. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj do ciasta na gofry, delikatnie wymieszaj.
Porcje ciasta wylewaj na formy w gofrownicy i piecz 4-5 minut, aż będą rumiane. Wyjmij je, przestudź na kratce, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gofry bez proszku do pieczenia, a także na gofry belgijskie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: wszystkiegoslodkiego