Gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Rodzina będzie błagać o dokładki
Poznajcie przepis na gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Są lekkie, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. A przy tym nie zawierają proszku do pieczenia. Podajcie je z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a rodzina z pewnością będzie błagać was o dokładki.
Gofry kojarzą się z wakacjami i wyjazdem nad morze. Przy każdym niemal deptaku stoi bowiem budka, w której można nabyć ten smaczny deser. Jego ceny są dość wysokie, zwłaszcza jeśli przeliczycie sobie, ile kosztuje was jeden gofr przygotowany własnoręcznie.
I właśnie dlatego chcieliśmy was namówić na przygotowanie domowych gofrów. Nasz przepis z pewnością was zachwyci, bo gofry wychodzą lekkie, delikatne i to bez użycia proszku do pieczenia.
Jak zrobić domowe gofry?
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
5 dag masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
ok. 1,5 szklanki mleka
Przygotowanie puszystych gofrów
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, stopione, letnie masło oraz cukier i sól. Wlej mleko i całość zmiksuj na gładkie ciasto.
Ciasto odstaw na ok. 15 minut, by nabrało odpowiedniej kleistości. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do ciasta tuż przed pieczeniem i delikatnie wymieszaj.
Gofrownicę rozgrzej, wylej na nią porcję ciasta. Gofry piecz, aż będą złociste. Wtedy wyjmij je z gofrownicy i przestudź na kratce.
Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną i świeżymi truskawkami, malinami, borówkami, polane sosem owocowym lub oprószone cukrem pudrem.
Wskazówki:
Po dodaniu do ciasta piany z białek całość wymieszaj delikatnie łyżką, tak by nie zniszczyć struktury piany.
Po wyjęciu z gofrownicy gofry ułóż na kratce i lekko przestudź. Zwłaszcza jeśli planujesz je podać z bitą śmietaną. Inaczej może się ona szybko upłynnić.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gofry bez gofrownicy, a także na gofry belgijskie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tylko chwila i gotowe. Lekkie jak obłok ciasto czereśniowe jest hitem lata
Przepyszny, puszysty sernik zrobisz w chwilę. Potrzebujesz tylko 3 składników
Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik
Źródło: przepis autorski