Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Rodzina będzie błagać o dokładki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.06.2022 22:18

Gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Rodzina będzie błagać o dokładki

gofry
canva/nschatzi

Poznajcie przepis na gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Są lekkie, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. A przy tym nie zawierają proszku do pieczenia. Podajcie je z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a rodzina z pewnością będzie błagać was o dokładki.

Gofry kojarzą się z wakacjami i wyjazdem nad morze. Przy każdym niemal deptaku stoi bowiem budka, w której można nabyć ten smaczny deser. Jego ceny są dość wysokie, zwłaszcza jeśli przeliczycie sobie, ile kosztuje was jeden gofr przygotowany własnoręcznie.

I właśnie dlatego chcieliśmy was namówić na przygotowanie domowych gofrów. Nasz przepis z pewnością was zachwyci, bo gofry wychodzą lekkie, delikatne i to bez użycia proszku do pieczenia.

Jak zrobić domowe gofry?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 5 dag masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • ok. 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie puszystych gofrów

Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, stopione, letnie masło oraz cukier i sól. Wlej mleko i całość zmiksuj na gładkie ciasto.

Ciasto odstaw na ok. 15 minut, by nabrało odpowiedniej kleistości. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do ciasta tuż przed pieczeniem i delikatnie wymieszaj.

Gofrownicę rozgrzej, wylej na nią porcję ciasta. Gofry piecz, aż będą złociste. Wtedy wyjmij je z gofrownicy i przestudź na kratce.

Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną i świeżymi truskawkami, malinami, borówkami, polane sosem owocowym lub oprószone cukrem pudrem.

Wskazówki:

  • Po dodaniu do ciasta piany z białek całość wymieszaj delikatnie łyżką, tak by nie zniszczyć struktury piany.

  • Po wyjęciu z gofrownicy gofry ułóż na kratce i lekko przestudź. Zwłaszcza jeśli planujesz je podać z bitą śmietaną. Inaczej może się ona szybko upłynnić.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gofry bez gofrownicy, a także na gofry belgijskie.

gofr
canva/patikaipmuzika z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski