Smakosze.pl Przepisy Apetyczny pieczony schab według przepisu Kuronia. Sekret smaku? Wyjątkowa marynata
canva/Mariha-kitchen

Apetyczny pieczony schab według przepisu Kuronia. Sekret smaku? Wyjątkowa marynata

11 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczony schab według przepisu Jakuba Kuronia jest pomysłem na prosty, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Sekretem wspaniałego smaku i niezwykle soczystego mięsa jest marynata. Poznaj przepis Kuronia na apetyczny schab pieczony, zachwyty są gwarantowane.

Schab pieczony według Kuronia jest niezwykle soczysty i delikatny, a przy tym bardzo aromatyczny. Smakuje rewelacyjnie z każdymi dodatkami, np. z pieczonymi warzywami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach, a także z ogórkiem kiszonym, surówką z kapusty pekińskiej i kiszonej.

Sekretem doskonałego schabu jest marynata z czosnku, majeranku, oleju i musztardy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać swoja ulubioną musztardę, może być delikatesowa, z ziarnami gorczycy, pikantna, średnio ostra, łagodna.

Dlaczego marynowany w musztardzie schab jest tak soczysty? Ponieważ zawarty w musztardzie ocet rozpuszcza twarde włókna mięsa, sprawiając tym samym, że wieprzowina jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach.

Im dłużej będziesz marynować mięso, tym będzie one bardziej delikatne i jednocześnie lepiej najdzie czosnkiem, majerankiem i innymi przyprawami , najlepiej więc wstawić schab w marynacie na całą noc do lodówki.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis Kuronia na kotlety mielone z pieczarkami . Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy.

Przepis na pieczony schab

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości

  • 1,5 łyżeczki soli

  • pieprz

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki musztardy

  • łyżka majeranku suszonego

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Jak zrobić pieczony schab według przepisu Kuronia?

Schab umyj, oczyść, odetnij białe przerosty i dokładnie wysusz, następnie natrzyj solą i pieprzem, odstaw.

Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, dodaj musztardę, majeranek i olej i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj schab i wstaw go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmij mięso godzinę przed pieczeniem, aby ogrzało się w temperaturze pokojowej i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nastaw na 180 stopni C z termoobiegiem lub 200 stopni C z opcją grzania góra- dół.

Schab piecz godzinę, następnie 10 minut przed podaniem dopiecz go jeszcze 10 minut, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Surowy kawałek schabu bez kości z przyprawami

Źródło zdjęcia: canva/ wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy