Aromatyczna tradycyjna szarlotka z bezą
Składniki na tradycyjną szarlotkę z bezą
Do przygotowania tradycyjnej szarlotki z bezą będziemy potrzebować następujących składników:
Kruchy spód
· Mąka pszenna krupczatka lub tortowa (można też wymieszać jedną i drugą w proporcji 1:1) – 300 gramów,
· Masło naturalne 82-procentowe – 150 gramów,
· Cukier puder – 100 gramów,
· Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
· Żółtka 3 dużych jajek (najlepiej wiejskich),
· Sól – szczypta.
Masa jabłkowa
· Jabłka – 2 kilogramy (najlepiej kwaskowate w smaku),
· Cynamon – 2 łyżeczki,
· Cukier – do smaku, jeśli jabłka okażą się bardzo kwaśne,
· Rodzynki – 100 gramów (niekoniecznie),
· Sok z połówki cytryny,
· Masło naturalne 82-procentowe – 2 łyżki.
Beza
· Białka 5 dużych jajek (najlepiej wiejskich),
· Cukier – 200 gramów.
Dodatkowo 50 gramów masła i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy na ciasto.
Tradycyjna szarlotka z bezą – jak zrobić kruchy spód?
Zaczynamy od przygotowania masy na spód ciasta. Przesiewamy do miski mąkę i cukier, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Masła nie wrzucamy w całości – należy je ścinać po małym kawałku nożem z kostki lub użyć do tego celu tarki o grubych oczkach. Teraz przystępujemy do połączenia wszystkich składników, ale nie zagniatamy, co zwykle doradzają przepisy, a nabieramy w dłonie zawartość miski i „przecieramy” ją jednocześnie dociskając, jakbyśmy chcieli umyć ręce. Kiedy w dłoniach nic już nie zostanie, nabieramy kolejną porcję i ponownie wykonujemy takie same ruchy. Powtarzamy czynność raz za razem, aż wszystkie składniki się połączą, czyli utworzą jasnożółty, gruboziarnisty „piasek”. Dzięki temu tradycyjna szarlotka z bezą będzie delikatniejsza. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy całość dłońmi, aby połączyły się z masą. Na koniec zagniatamy ją, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Ten czas wykorzystujemy na przygotowanie masy jabłkowej.
Tradycyjna szarlotka z bezą – jak zrobić masę jabłkową?
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na połówki i starannie usuwamy gniazda nasienne, aby pozbyć się wszystkich twardych fragmentów. Kroimy owoce w kostkę o boku niecałego centymetra, ale rozmiar może być też nieco inny. Aby jabłka nie ściemniały, skrapiamy je sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, aby kwaśny płyn dostał się w jak najwięcej miejsc. Jeśli tylko nim dysponujemy, używamy specjalnego spryskiwacza przeznaczonego do celów spożywczych. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i mieszamy. Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając regularnie, aby masa równomiernie zmiękła i się zarumieniła. Dodajemy cynamon i cukier – jeśli uznamy, że jabłka wymagają dosłodzenia. Można z niego zrezygnować, ponieważ ciasto i beza będą słodkie. Jeśli chcemy, by nasza tradycyjna szarlotka z bezą zawierała również rodzynki, należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie – dzięki temu staną się miękkie i smaczne, niemal jak naturalne żelki. Mieszamy raz jeszcze całość i zostawiamy na ogniu na kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia do przestygnięcia.
Tradycyjna szarlotka z bezą – jak zrobić bezę?
Zanim przygotujemy białą piankę, która znajdzie się na wierzchu ciasta, wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie roboczym. Szklaną, okrągłą formę na ciasto (może być metalowa prostokątna o wymiarach 25x35 centymetrów) należy dokładnie nasmarować masłem i posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej rozwałkowane ciasto i lekko docisnąć je palcami do formy, na koniec odciąć nożem nadmiar ciasta. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy masę jabłkową i wyrównujemy ją drewnianą łyżką. Tradycyjna szarlotka z bezą wymaga już tylko wykończenia białą chmurką. Schłodzone białka ubijamy mikserem, dodając stopniowo cukier w małych ilościach. Miksujemy, aż cukier się rozpuści, a białka będą dobrze ubite. Przekładamy delikatnie całość na jabłka i wyrównujemy powierzchnię drewnianą łyżką.