Smakosze.pl Przepisy Aromatyczny rosół z niezwykłym dodatkiem. Babciny patent zachwyca do dziś
canva/gbh007

Aromatyczny rosół z niezwykłym dodatkiem. Babciny patent zachwyca do dziś

20 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jaką zupę planujecie dziś ugotować? A może aromatyczny rosół z zachwycającym dodatkiem? Babciny patent zachwyca do dziś. Jaki? Nasze babki dodawały do rosołu garść suszonych grzybów, dzięki którym wywar był cudownie aromatyczny. Spróbujcie i wy jego smaku, a z pewnością się zachwycicie. Rosół jest zupą, która niemal w każdym domu gotowana jest od lat. Nic więc dziwnego, że każdy ma na nią swój sposób, jakiś patent. Jednak chyba mało kto wpadł na pomysł, by do rosołu dodać suszone grzyby. Nasze babcie często tak robiły, zwłaszcza gdy chciały uzyskać niezwykle aromatyczny i nieco ciemniejszy wywar.

Oczywiście z ilością grzybów nie można przesadzić, bo wyjdzie grzybowa, a nie rosół. Ale kilka suszonych, leśnych grzybków naprawdę wyjdzie na korzyść wywarowi.

Aromatyczny rosół z zachwycającym dodatkiem

Składniki:

  • pół wiejskiej kury lub duża porcja rosołowa z drobiu

  • kawałek wołowiny, np. szponder, pręga

  • 1 duża cebula

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • pół pora

  • garść grzybów suszonych

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie rosołu

Mięso oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Umieść je w garnku, zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, aż się zagotuje. Usuń szumowinę, gotuj 15 minut.

Grzyby suszone opłucz, zalej letnią wodą, odstaw, by napęczniały. Cebulę obierz z wierzchniej łuski, przekrój na pół, opiecz na palniku lub suchej patelni.

Pozostałe warzywa oczyść, dodaj wraz z cebulą. Do rosołu dodaj też listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, a także grzyby z wodą i trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu ok. 2,5 godziny.

Pod koniec gotowania rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rosół na białej kiełbasie , a także na rosół bez mięsa .

suszone grzyby
suszone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy