Smakosze.pl Przepisy Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Canva / Bartosz Luczak

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina

2 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wszyscy doskonale znamy smak mizerii. Ten klasyczny przepis jest jednak doskonałym polem do modyfikacji. Babcia Alka od zawsze dodawała do swojej sałatki nieco tartego jabłka. Dzięki temu mizeria nabierała świeżego, lekko kwaskowatego smaku.

Babcia zna najlepszy patent na mizerię

Przepis na mizerie jest banalnie prosty. Składa się z ogórków, śmietany oraz przypraw. Niektórzy robią wersję dietetyczną, na jogurcie naturalnym, inni zaś przyprawiają ogórki cukrem. Gwarantujemy jednak, że nie ma lepszego dodatku, niż jabłko pomysłu babci.

Słodki ogórek z lekko kwaskowym jabłkiem to idealne połączenie. Z aksamitną śmietaną tworzą perfekcyjną całość. Jeśli chcesz dodać do mizerii nieco charakteru, dołóż do niej odrobinę czerwonej cebuli. Gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

Przepis na babciną mizerię

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 twarde jabłko
  • ½ czerwonej cebuli
  • śmietana 12%
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie odrobina cukru

Jak zrobić najlepszą mizerię według przepisu babci Alki?

Ogórka na mizerię obierz ze skórki . Odkrój z niego końcówki. Warzywo zetrzyj na mandolinie na cienkie plasterki i przełóż do miski .

Jabłko do mizerii obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Dodaj je do ogórka. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i dorzuć do pozostałych składników .

Przygotowane w misce składniki zalej śmietaną . Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Wszystko razem dobrze ze sobą wymieszaj . Mizeria z jabłkiem najlepiej smakuje podania od razu po przyrządzeniu. Jeśli mizeria wychodzi gorzka, najprawdopodobniej popełniasz ten błąd . Ten skłednik dodany do mizerii doskonale zastępuje jogurt i śmietanę .

pokrojone jabłka.png
Canva / MSPhotographic
Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Za tym produktem nigdy nie przepadała. To dlatego Beata Kozidrak trzyma boską figurę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy