Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej do mizerii zamiast śmietany. Będzie smakować jak ta, którą jadłeś na wakacjach u babci
Monika Dec
Monika Dec 07.05.2023 20:23

Wlej do mizerii zamiast śmietany. Będzie smakować jak ta, którą jadłeś na wakacjach u babci

mizeria
canva/graletta

Mizeria jest uwielbianym dodatkiem do drugiego dania. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem schabowym, jak i jakiem sadzonym. Zazwyczaj dodaje się do niej śmietanę. Okazuje się, że wzbogacona o inny składnik może smakować jeszcze lepiej.

Mizeria bez śmietany? Z tym składnikiem smakuje równie dobrze

Zgodnie z jednym z babcinych patentów na mizerię - śmietanę możemy spokojnie zastąpić maślanką. Gęsty napój wydobędzie pełnię smaku ogórków. A my zyskamy surówkę, której smak przeniesie nas do lat naszego dzieciństwa.

Maślanka należy do lekkostrawnych produktów i warto włączyć ją do swojej diety. Powód? Zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. białka, sody oraz odpowiedzialnej za wzmocnienie naszych kości sody. Możemy na jej bazie przygotować koktajle, a także dodać ją do mizerii.

 

Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle

Przepis na mizerię z maślanką

Lista składników:

  •  ¾ szklanki maślanki 
  • 3 małe ogórki lub 2 duże
  • sól i pieprz od smaku

Sposób wykonania mizerii

Dokładnie umyj ogórki i obierz je ze skórki. Pokrój je na plastry i wrzuć do miski. Posól je wedle uznania, wymieszaj i odstaw na około 3 minuty. Po tym czasie zalej je maślanką i dokładnie wymieszaj. Możesz ją do smaku doprawić pieprzem. Smacznego!

Została Ci maślanka? Cudownie możesz ją wykorzystać np. jako składnik marynaty do karkówki lub dodać ją do ciasta na naleśniki.