Smakosze.pl

TikTok/@katarzyna_bosacka

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego

3 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wiele osób czeka na polskie truskawki przez cały rok. Te pyszne, pachnące owoce mają wielu zagorzałych zwolenników. W jaki sposób je wybierać? I dlaczego są uważane za najlepsze na świecie? To wszystko wyjaśnia Katarzyna Bosacka w swoim nagraniu. 

Polskie truskawki są najlepsze na świecie!

Powoli rusza sezon na truskawki. Wielu z nas przez cały rok czeka na te pyszne, czerwone owoce, najlepiej z polskich plantacji. Do wyboru mamy np. truskawki kaszubskie, które słyną ze słodkiego smaku i przez wiele osób uważane są za najlepsze w kraju.

Katarzyna Bosacka, której zdjęcia pochodzą z jej kanału katarzyna_bosacka na TikToku, zaznacza, że na Kaszubach występuje duża różnica temperatur między dniem, a nocą. To właśnie ona wpływa w dużym stopniu na smak truskawek. Są one słodkie i kwaskowe jednocześnie, a więc pełne smaku. Generalnie truskawki z chłodniejszych regionów są o wiele smaczniejsze, niż np. pochodzące ze strefy śródziemnomorskiej. 

Warto pamiętać, że polskie truskawki gruntowe trafią do sklepów w drugiej połowie czerwca. Aktualnie możemy kupić owoce z upraw pod osłonami. Są one jeszcze dość drogie.

rosół z kapustą

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

CZYTAJ DALEJ

Kilka słów Bosackiej na temat truskawek

Katarzyna Bosacka podkreśla, że truskawki szklarniowe są smaczne, ale nie pachną tak intensywnie, jak te gruntowe. Natomiast truskawki, które znajdziemy w sklepach w kwietniu i w maju pochodzą z Hiszpanii, Grecji i Cypru. Dlatego przed zakupem warto sprawdzać kraj pochodzenia na opakowaniach owoców.

Dodatkowo należy zwrócić też uwagę na szypułkę. Jeśli jest ona zwiędnięta i “wymęczona”, oznacza to, że owoce mają za sobą naprawdę długą drogę. Może warto uzbroić się w cierpliwość i zaczekać na pyszne polskie, gruntowe truskawki. Te smakują najlepiej na świecie.

Truskawki są zdrowe i pyszne

Truskawki powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek - wirginijskiej i chilijskiej. Prawdopodobnie to zasługa botaników z Wersalu, którzy tego smacznego dzieła dokonali w XVIII wieku. Początkowo jadano je na dworze, potem dopiero trafiły pod strzechy.

Truskawki nie są wybredne i rosną na prawie każdej glebie. Mają delikatną strukturę i dlatego muszą być zbierane ręcznie. Te, które trzymamy w temperaturze pokojowej, są słodsze, niż te z chłodu. Truskawki doskonale wzmacniają nasz organizm, chronią przed anemią, dostarczają witamin z grupy B i witaminy A. Obniżają też zły cholesterol i mają działanie przeciwnowotworowe. Pisaliśmy o usuwaniu szypułek z truskawek. Informowaliśmy też o pierwszych polskich truskawkach. 

@katarzyna_bosacka 🍓Dlaczego polskie truskawki są uważane za jedne z najlepszych w Europie, a nawet na świecie? 🍓Czym kierować się przy zakupie truskawek? 🍓Jakie truskawki są teraz dostępne w sklepach? 👇🏻 odpowiedź w najnowszej rolce ☺️ A Wy rozpoczęliście już truskawkowy sezon czy czekacie na te z gruntu? 🍓 #truskawki #polskatruskawka #sezonoweowoce #truskawka #truskawkigruntowe #szypulka #porady #zakupy #owoce #truskawkakaszubska #wiemcojem #wiemcokupuje #swiadomykonsument ♬ Summer day - TimTaj

Źródło: TikTok/@katarzyna_bosacka, wp.pl

pomidory w sklepie

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory

CZYTAJ DALEJ
Surówka z pora i zielonego jabłka

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >