Babciny patent na soczysty pieczony schab
Pomimo ogromnej popularności w naszym kraju, schab jest stosunkowo problematycznym mięsem. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że po ugotowaniu istnieje ryzyko suchego mięsa, z którego większość płynów zwyczajnie wyparowało. Babciny patent przeciwdziała temu.
Metoda ta jest banalnie prosta i wymaga jedynie podstawowych umiejętności kulinarnych. Potrzeba będzie dużej ilości wrzątku oraz oczywiście schabu przeznaczonego na pieczeń. Blanszowanie w gorącej wodzie sprawi, że pory na zewnątrz kawałka mięsa zamkną się i nie wypuszczą żadnych soków.
Schab o idealnej, delikatnej konsystencji
Szybkie zamknięcie porów mięsa można wykonać na trzy sposoby. Pierwszy z nich polega na ekspresowym podsmażeniu pieczeni na bardzo gorącej patelni. Ten wariant karmelizuje jednak zewnętrzną część mięsa, przez co spora część przypraw może się spalić.
Dwie kolejne metody wykorzystują wrzątek. Możesz zanurzyć schab na kilkanaście sekund w garnku z wrzątkiem, lub oblać go dużą ilością gotującej się wody. Niezależnie który wybierzesz, przygotuj zawczasu miskę pełną zimnej wody, dzięki czemu zastopujesz proces gotowania i zachowasz więcej wilgoci wewnątrz pieczeni.
Do piekarnika warto także włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Metoda ta wykorzystywana jest w piekarnictwie - dzięki wilgotnemu powietrzu piekarze uzyskują chrupiącą skórkę na chlebie. W przypadku pieczeni zmniejszy to parowanie płynów zawartych w mięsie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.
Przepis na najprostszy schab pieczony
1 kilogram schabu bez kości
8 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu kolorowego
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka soli
Schab dokładnie oczyść z błon i przerostów tłuszczowych, aby podczas jedzenia zachować delikatną fakturę. Następnie zblanszuj mięso wybraną przez siebie metodą. W miseczce zmieszaj ze sobą przyprawy oraz olej, aż uzyskasz gęstą pastę.
Schab nakłuj w 8 miejscach nożem i w każde z tych miejsc wciśnij obrany z łupin ząbek czosnku. Nasmaruj mięso marynatą i zakryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz schab przez 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, podkręć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 30 minut. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl; kafeteria.pl