Smakosze.pl Przepisy Bajecznie pyszna surówka z porów
Pixabay/ Manfredrichter

Bajecznie pyszna surówka z porów

4 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z pora jest wyjątkowo uniwersalnym dodatkiem do obiadu, który pasuje do praktycznie każdego dania. Jej delikatnie ostry smak podkreśla aromat pieczeni czy kotletów. Jej wykonanie jest zaskakująco proste, więc każdy może się za nią zabrać.

Surówka z pora to doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa, które najczęściej po prostu dodajemy do zupy. Wiele osób nie zna bowiem dobrych receptur, które pozwoliłby na jego użycie.

Surówka nie musi być mdła i nudna. To danie, jak żadne inne daje nam ogromne pole do popisu. Możemy mieszać ze sobą pozornie bardzo odległe od siebie smakowo składniki, a i tak wyjdzie wyśmienita.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z pora

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 2 pory

  • 1 marchew

  • 1 jabłko

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • sól

  • pieprz

Zacznij od zerwania z pora wierzchnich brzydkich liści, a następnie umycia go dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij górną część liści, a także korzenie u dołu . Przekrój warzywo w pół.

Posiekaj pory w cienkie półtalarki i przerzuć je do dużej miski. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne ze środka.

Jabłko również zetrzyj na tych samych oczkach co marchewkę. Dodaj je do pora. Wraz z nimi wrzuć siekaną pietruszkę, majonez, śmietanę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i podawaj. Smacznego.

Por

Źródło: Canva.com / Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy