Bajecznie pyszna surówka z porów
Surówka z pora jest wyjątkowo uniwersalnym dodatkiem do obiadu, który pasuje do praktycznie każdego dania. Jej delikatnie ostry smak podkreśla aromat pieczeni czy kotletów. Jej wykonanie jest zaskakująco proste, więc każdy może się za nią zabrać.
Surówka z pora to doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa, które najczęściej po prostu dodajemy do zupy. Wiele osób nie zna bowiem dobrych receptur, które pozwoliłby na jego użycie.
Surówka nie musi być mdła i nudna. To danie, jak żadne inne daje nam ogromne pole do popisu. Możemy mieszać ze sobą pozornie bardzo odległe od siebie smakowo składniki, a i tak wyjdzie wyśmienita.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z pora
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
2 pory
-
1 marchew
-
1 jabłko
-
natka pietruszki
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżka śmietany 18%
-
sól
-
pieprz
Zacznij od zerwania z pora wierzchnich brzydkich liści, a następnie umycia go dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij górną część liści, a także korzenie u dołu . Przekrój warzywo w pół.
Posiekaj pory w cienkie półtalarki i przerzuć je do dużej miski. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne ze środka.
Jabłko również zetrzyj na tych samych oczkach co marchewkę. Dodaj je do pora. Wraz z nimi wrzuć siekaną pietruszkę, majonez, śmietanę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i podawaj. Smacznego.
Źródło: Canva.com / Naked King
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent
-
Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?
Źródło: kurkanielotka.pl