Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami
Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami
Bakłażan jest warzywem dostępnym przez cały rok. Zapieczony z kozim serem, pomidorami, ziołami i pesto bazyliowym tworzy lekkie, ale i bardzo pożywne danie rodem ze słonecznej Italii
Bakłażan. Wartości odżywcze
Bakłażan w 90% złożony jest z wody. Jest więc warzywem o niskim indeksie glikemicznym i małej kaloryczności. Zawiera znikome ilości białka oraz węglowodanów.Bakłażan bogaty jest w witaminy z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy i mięśniowy, witaminę A, odpowiedzialną za prawidłowe widzenie i wygląd skóry.To również źródło witaminy C, która wzmacnia cały układ naczyniowy oraz naszą odporność.
Bakłażan zapieczony z kozim serem i pomidorami
Aby przygotować 4 porcje bakłażana z pomidorami i kozim serem, potrzebujesz:
- kozi ser,- bakłażan,- 2 pomidory,- czerwoną paprykę,- zielone oliwki,- natkę pietruszki,- 2 ząbki czosnku,- oliwę z oliwek
Bakłażana pokrój wzdłuż, aby powstały cztery kawałki. Posiekaj czosnek i zarumień go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażonego czosnku. Następnie zagotuj. Dopraw pieprzem i solą. Odstaw do przestygnięcia. Do nasmarowanego oliwą z oliwek żaroodpornego naczynia włóż pokrojonego bakłażana. Następnie na każdym kawałku rozsmaruj pomidory z czosnkiem. Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią bakłażany. Następnie połóż na nich kawałki papryki oraz pokrojony w cienkie plastry kozi ser. Na samą górę dodaj zielone oliwki z oliwek, oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą.
Tak przygotowane bakłażany włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Piecz 20 minut.
Bakłażany z pomidorami i kozim serem. Sposób podania
Zapieczone bakłażany stanowić mogą samodzielne danie. Możesz jednak podawać je z ulubioną kaszą, ryżem, warzywami. Bakłażany smakują rewelacyjnie również z bazyliowym pesto.
Aby przygotować pesto, potrzebujesz:
-
świeżą bazylię,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
ząbek czosnku,
-
2 łyżki orzeszków pinii lub nerkowca.
Orzechy podsmaż na rozgrzanej, suchej patelni. Wszystkie składniki włóż do moździerza lub blendera i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Smacznego!
undefinedundefinedundefined