Smakosze.pl Przepisy Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami
pixabay.com

Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Bakłażan zapiekany z serem kozim i pomidorami

Bakłażan jest warzywem dostępnym przez cały rok. Zapieczony z kozim serem, pomidorami, ziołami i pesto bazyliowym tworzy lekkie, ale i bardzo pożywne danie rodem ze słonecznej Italii

Bakłażan. Wartości odżywcze

Bakłażan w 90% złożony jest z wody. Jest więc warzywem o niskim indeksie glikemicznym i małej kaloryczności. Zawiera znikome ilości białka oraz węglowodanów.Bakłażan bogaty jest w witaminy z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy i mięśniowy, witaminę A, odpowiedzialną za prawidłowe widzenie i wygląd skóry.To również źródło witaminy C, która wzmacnia cały układ naczyniowy oraz naszą odporność.

Bakłażan zapieczony z kozim serem i pomidorami

Aby przygotować 4 porcje bakłażana z pomidorami i kozim serem, potrzebujesz:

- kozi ser,- bakłażan,- 2 pomidory,- czerwoną paprykę,- zielone oliwki,- natkę pietruszki,- 2 ząbki czosnku,- oliwę z oliwek

Bakłażana pokrój wzdłuż, aby powstały cztery kawałki. Posiekaj czosnek i zarumień go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażonego czosnku. Następnie zagotuj. Dopraw pieprzem i solą. Odstaw do przestygnięcia. Do nasmarowanego oliwą z oliwek żaroodpornego naczynia włóż pokrojonego bakłażana. Następnie na każdym kawałku rozsmaruj pomidory z czosnkiem. Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią bakłażany. Następnie połóż na nich kawałki papryki oraz pokrojony w cienkie plastry kozi ser. Na samą górę dodaj zielone oliwki z oliwek, oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą.

Tak przygotowane bakłażany włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Piecz 20 minut.

Bakłażany z pomidorami i kozim serem. Sposób podania

Zapieczone bakłażany stanowić mogą samodzielne danie. Możesz jednak podawać je z ulubioną kaszą, ryżem, warzywami. Bakłażany smakują rewelacyjnie również z bazyliowym pesto.

Aby przygotować pesto, potrzebujesz:

  • świeżą bazylię,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • ząbek czosnku,

  • 2 łyżki orzeszków pinii lub nerkowca.

Orzechy podsmaż na rozgrzanej, suchej patelni. Wszystkie składniki włóż do moździerza lub blendera i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Smacznego!

undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy