Smakosze.pl Przepisy Bez boczku, szynki i pomidorów - najlepsza jajecznica z pysznym dodatkiem
canva/djedzura

Bez boczku, szynki i pomidorów - najlepsza jajecznica z pysznym dodatkiem

19 lutego 2022

Jajecznica jest doskonałym pomysłem na szybkie i ciepłe śniadanie, które dostarczy energii. W wersji z grzybami wychodzi naprawdę pyszna. Podsmażcie garść boczniaków i cieszcie się niezwykle smacznym daniem o wyjątkowym aromacie.

Boczniaki najczęściej podaje się wprost z patelni. Można z nich również przyrządzić wyśmienite roślinne flaczki . Te bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy i minerały takie jak potas, żelazo czy cynk grzyby będą równie pyszne, gdy dodamy je do śniadaniowej jajecznicy . Doskonale skomponują się z cebulką i odrobiną czerwonej papryki.

Przepis na wyborną jajecznicę z boczniakami

Składniki:

  • 2 jaja

  • 100 g boczniaków

  • ½ białej cebuli

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Boczniaki oczyszczamy, większe egzemplarze kroimy w paseczki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę porcji oleju. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.

Wrzucamy grzyby i smażymy całość na niewielkim ogniu, do czasu aż boczniaki się zrumienią. Dolewamy pozostałą ilość oleju. Po chwili wbijamy jajka. Doprawiamy masę solą, pieprzem i wybraną papryką, a następnie delikatnie mieszamy.

Podgrzewamy tak długo, aż jajka się zetną w stopniu odpowiadającym naszym preferencjom. Podajemy ze świeżym pieczywem, posypane natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubimy ostrzejsze dania, możemy dodać kawałek ostrej papryczki. Posiekaną przyprawę wrzucamy wtedy na patelnię wraz z boczniakami.

  • Boczniaki można też doprawić sosem sojowym. Pół łyżeczki wlewamy tuż po dodaniu ich na patelnię i dokładnie mieszamy. Przy doprawianiu na koniec należy już pominąć sól.

Boczniaki doskonale pasują do wielu potraw
Boczniaki doskonale pasują do wielu potraw

Źródło zdjęcia: canva/Creative-Family

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis, mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy