Smakosze.pl Przepisy Bigos bez mięsa. Kultowy specjał w nowym wydaniu
canva/Yana Gayvoronskaya

Bigos bez mięsa. Kultowy specjał w nowym wydaniu

3 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Bigos bez mięsa jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego bigosu. Warzywa duszone z białą i kiszoną kapustą, grzybami suszonymi i suszoną śliwką to genialne połączenie. Bigos wegański to pomysł nie tylko na świąteczne danie. Poznaj przepis na wyborny bigos bez mięsa.

Bigos- tradycyjne danie kuchni polskiej z dużą ilością mięsa i kapusty . Bigos wegański jest równie smaczny i aromatyczny, a jest o wiele lżejszy od tradycyjnego. Sekretem doskonałego bigosu bez dodatku mięsa jest sama kapusta, przyprawy i suszone grzyby i śliwki, które świetnie podkręcają smak.

Do bigosu bez mięsa wykorzystaj dwa rodzaje kapusty- kiszoną i białą. Z samej białej kapusty nie ugotujesz tak aromatycznego dania. W bigosie wegańskim nie może zabraknąć śliwek i grzybów. Równie ważne są zioła- liście laurowe i jałowiec. Kapustę duś w mieszance zwykłej wody i wody z kiszonki, będzie zdrowo i jeszcze smaczniej.

Jeśli szukasz pomysłu na świetne danie bez mięsa- tu poznasz przepis na gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem , są przepyszne.

Przepis na bigos bez mięsa

Składniki:

  • 500 g kapusty białej

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 2 korzenie pietruszki

  • duża marchew

  • 40 g suszonych grzybów leśnych

  • 30 g suszonych śliwek

  • 3 cebule

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • łyżka sosu sojowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna jałowca

  • sól, pieprz do smaku

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1,5 szklanki wody

  • pół szklanki wody z kapusty kiszonej

Jak zrobić bigos bez mięsa?

Grzyby namocz w zimnej wodzie, namocz również śliwki suszone, muszą moczyć się godzinę- dwie, żeby zmiękły. Kapustę białą poszatkuj, kapustę kiszoną odsącz z wody i posiekaj drobno.

Posiekaj cebulę, zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulkę, następnie dodaj marchew, pietruszkę i smaż przez kilka minut.

Do garnka włóż kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, sos sojowy, wymieszaj i smaż chwilę. Suszone śliwki i grzyby pokrój, dodaj do garnka, ponownie wymieszaj.

Szatkowanie kapusty do bigosu

Źródło zdjęcia: canva/Elena Weinhardt Wlej wodę i wodę po kapuście kiszonej, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, do miękkości kapusty, co jakiś czas przemieszaj wszystkie składniki. Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy