Smakosze.pl Porady Biorę liście laurowe i wrzucam do gotujących się pierogów. Powód zadziwia każdego
fot. Canva

Biorę liście laurowe i wrzucam do gotujących się pierogów. Powód zadziwia każdego

19 sierpnia 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Pierogi często goszczą na naszych stołach. Jedni wolą jeść je na słodko, inni na słono. Nie każdy jednak wie, dlaczego warto dodać liść laurowy do gotujących się pierogów. Powód naprawdę może zaskoczyć. Jesteście ciekawi?

Pierogi i liście laurowe - zaskakujący duet

Rozmawiając o pierogach zazwyczaj skupiamy się na sposobie przygotowania ciasta i farszu. Słyszymy o coraz to nowych pomysłach na ich urozmaicenie. Rzadko zastanawiamy się nad gotowaniem pierogów, trzymając się stałych zasad często przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że możemy wykonać tę czynność w zaskakujący sposób, dodając do wrzątku kilka liści laurowych. Aromatyczna przyprawa jest dostępna niemal w każdej kuchni? Może warto chociaż raz spróbować tego tricku. Brzmi naprawdę zachęcająco. Poniżej zdradzamy, jakie są jego efekty!

pierogi z jagodami
fot. Canva
Zapomnisz o plackach z cukinii testując ten przepis. Robi się praktycznie sam, a smakuje obłędnie

Dlaczego warto dodać liście laurowe do gotujących się pierogów?

Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Gdy dodamy kilka liści laurowych do gotujących się pierogów, staną się one jeszcze bardziej aromatyczne. Przyprawa słynie ze swojego korzennego zapachu, który natychmiast wypełni całą kuchnię oraz nieco podkręci smak naszego dania.

Co ciekawe, analogicznie do doprawienia wody na pierogi możesz użyć innych przypraw. Postaw na te najbardziej aromatyczne takie jak np. lubczyk, estragon lub ziele angielskie . A może małe testy? Za każdym razem inny smak dania! Pamiętaj jednak, że podany trick sprawdza się jedynie w przypadku pierogów z wytrawnym farszem. Zacznij jednak od liści laurowych m.in. ze względu na ich niezwykłe właściwości.

Liście laurowe nie tylko do pierogów

Liście laurowe najczęściej wykorzystywane są jako przyprawa kuchenna. Wspaniale podkreślają smak zup, mięs lub sosów. W starożytności przypisywano mu niemal magiczne właściwości. Wierzono, że chronią dom od burz, piorunów i chorób. Współcześnie coraz więcej mówi się o ich cennych właściwościach.

Przyprawa jest źródłem witamin: A i C oraz cennych składników odżywczych takich jak: wapń, żelazo, kwas foliowy, cynk i potas. Wiele się mówi o jej właściwościach, które pomagają oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Napary z liści laurowych zalecane są przy chorobach stawów. Na rynku pojawia się również wiele preparatów o działaniu przeciwzapalnym.

Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na domowy syrop z liści laurowyc h.

Liście laurowe
fot. Canva
Tak pysznej piersi z kurczaka nigdy nie jadłam. Prosta, soczysta i niezwykle tania
Do mielonego mięsa wsyp kaszę manną. Nikt ci nie uwierzy, że kotlety mielone zrobiłeś tak prosto
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy