Smakosze.pl Przepisy Biorę mandarynki i mieszam je z mlekiem skondensowanym. Nikt z domowników nie może się oprzeć temu deserowi
Fot. YouTube/schone desserts

Biorę mandarynki i mieszam je z mlekiem skondensowanym. Nikt z domowników nie może się oprzeć temu deserowi

25 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chcesz zrobić deser, ale piekarnik masz zajęty, bo pieczesz zapiekankę? Nic nie szkodzie. Według tego przepisu zrobisz deser bez pieczenia. Zaczynajmy, bo zaraz przyjdą goście.

Jak to deser bez pieczenia?

Na desery składają się nie tylko wypieki. Jeżeli masz już dość pieczenia ciast, ciasteczek i słodkich bułek lub po prostu masz zajęty piekarnik, to wypróbuj ten sposób. Od teraz możesz nie mieć w domu piekarnika . Chyba że do pieczenia mięsa .

Z tym przepisem jest to możliwe. Dodatkowo ten deser bez pieczenia sprawdzi się także latem jako zimna przekąska. Po wykonaniu należy przechowywać go w lodówce. I wcale nie są to lody. Przekonaj się sama.

piekarnik.jpg
Fot. Canva
To jedna z moich ulubionych sałatek. Od lat robię ją na Boże Narodzenie

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować tylko paru, niedrogich składników. Zrób zakupy według tej listy. Podobny przepis znajdziesz na kanale schone desserts, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 600 g mandarynek
  • 10 g żelatyny
  • 100 g skondensowanego mleka

Jak zrobić deser bez pieczenia?

Przygotowanie zacznij od przekrojenia mandarynek na pół. Następnie wyciśnij z nich sok zapomogą wyciskarki do cytrusów . Otrzymany płyn przecedź przez sitko z drobnymi oczkami.

Sok przelej do garnka. Dosyp żelatynę i dolej skondensowane mleko . Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cały wywar będzie parował, wyłącz kuchenkę . Gorącą masę przelej do prostokątnej formy do pieczenia. Odstaw na 3 godziny do lodówki . Po tym czasie całość powinna stężeć i dopiero wtedy możesz kroić na małe prostokąty. Smak tego deseru cię zachwyci. Sprawdź, jak zrobić smaczną zapiekankę oraz przepis na syrop z liści laurowych .

mandarynki.jpg
Fot. Canva
Tak zamrozisz sałatkę jarzynową. Ten warunek jest konieczny, nie wolno go pominąć
Wiele osób nie wie, co zrobić z jedzeniem po Wigilii. Już nigdy go nie wyrzucisz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy