Błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda
Borykasz się z wodnistymi pieczarkami z patelni? 1 błąd powoduje, że możemy zapomnieć o chrupiących i rumianych grzybach z patelni. Zbyt wczesne dodanie soli sprawia, że pieczarki wydzielają bardzo dużą ilość płynu, przez co duszą się, zamiast smażyć.
Smakiem pieczarek można cieszyć się przez cały rok. Łatwo dostępny i niedrogi produkt z chęcią dodajemy do rozmaitych potraw. Dowiedz się jak sprawić, by zawsze wychodziły apetyczne i chrupiące. Po momentem solenia jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę.
Jakie pieczarki są najlepsze do smażenia i jak je przygotować?
Kluczowe w przygotowywaniu pieczarek jest wybranie produktu dobrej jakości. Z podwiędłych i rozgniecionych grzybów nie wyczarujemy pysznego dania. Ciemny kolor produktu także powinien zapalić nam w głowie światełko ostrzegawcze.
Po czym można poznać pieczarki dobrej jakości? Takie grzyby są białe i jędrne. Przy zakupie zwróć uwagę czy produkt nie jest mokry oraz nie posiada żadnych uszkodzeń mechanicznych. Sposób przechowywania także dużo powie nam o jakości grzybów.
Jeśli mamy już kupione pieczarki, należy przygotować je do smażenia. Pieczarki myjemy w wodzie i dokładnie osuszamy. To bardzo ważny krok, gdyż grzyby same w sobie mają sporą zawartość płynu. Nie wskazane jest, aby jeszcze dodawać go do zawartości patelni.
Oczyszczone pieczarki nie wymagają obierania, ale są osoby, które wolą to robić. W tym celu należy użyć niewielkiego nożyka z ostrym czubkiem. Uważaj, by podczas tej czynności nie uszkodzić grzybowych kapeluszy.
Jak smażyć pieczarki, aby wychodziły złociste i chrupiące?
Pieczarki najlepiej smażyć na maśle. Ten rodzaj tłuszczu gwarantuje, że grzyby z patelni wyjdą wyjątkowo apetyczne. Do masła warto również dodać niewielką ilość oliwy.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je powoli, aby dać im możliwość odparowania. Jeśli masz bardzo dużo pieczarek do usmażenia, lepiej zrobić to partiami, niż na siłę próbować zmieścić je wszystkie na raz na patelni.
Podsmażone pieczarki dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie ziołami. Pamiętaj, aby nie solić ich podczas smażenia. Tę przyprawę dodawaj do grzybów dopiero przed samym zdjęciem ich z patelni. Tylko taka metoda daje pewność, że smażone pieczarki wyjdą pyszne za każdym razem. Zadbaj o to, aby właściwie przechowywać te grzyby. Faszerowane pieczarki wprost zachwycają swoim smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama