Bosacka wzięła 2 opakowania makaronu i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym pamiętać
Choć makaron pochodzi z południa Włoch, na dobre zagościł w polskich domach. Jadamy go na obiad, a teraz dwa rodzaje tego makaronu pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka nie owijała w bawełnę tego, co myśli o tych produktach. Jej słowa każdy smakosz powinien wziąć sobie do serca.
Jaki makaron wybrać?
Katarzyna Bosacka od lat zajmuje się żywnością i wszystkim, co z nią związane . Wnikliwie bada skład, przygląda się etykietom na produktach, radzi lub ostrzega konsumentów. Teraz znana dziennikarka przyjrzała się makaronowi. Jest on popularny i często gotowany na obiad.
Podajemy go z mięsem, sosami i warzywami. Niektórzy nawet jadają go na słodko. Jednak po jaki makaron sięgnąć? Ten zwykły, czy może pełnoziarnisty? Katarzyna Bosacka powiedziała jasno, co myśli o tej kwestii. Każdy smakosz powinien o tym pamiętać.
Katarzyna Bosacka o makaronie
Jeśli zastanawiasz się, czy lepiej sięgnąć po makaron zwykły, czy pełnoziarnisty, za chwilę wszystko będzie jasne. Katarzyna Bosacka podkreśla, że:
Makaron penne zwykły nie będzie miał w sobie tak wielu składników mineralnych, wapnia, magnezu, żelaza, czyli tego popiołu, który ma makaron pełnoziarnisty
Dziennikarka zwraca też uwagę na błonnik, który ma w sobie makaron pełnoziarnisty. Katarzyna Bosacka powiedziała w filmiku opublikowanym na Instagramie:
Makaron pełnoziarnisty ma dwa razy więcej błonnika od makaronu z pszenicy durum. Ma też więcej białka i będzie po prostu zdrowszy. Makaron zwykły będzie nam zalegał krócej w żołądku, niż ten pełnoziarnisty
Jak długo gotować makaron?
Katarzyna Bosacka podkreśla, że zarówno makaron zwykły, jak i ten pełnoziarnisty, powinniśmy gotować al dente . Patrzmy na wskazówki na opakowaniu. Jeśli napisano, by gotować 8 minut, to gotujmy 7 minut. Gdy wskazano, by gotować 9 minut, to też skróćmy czas gotowania.
Tak ugotowany makaron pozostaje sprężysty i stawia lekki opór podczas gryzienia. Warto wiedzieć, że jest zdrowszy od rozgotowanego makaronu. Jest to jedyny sposób, w jaki makaron przygotowują Włosi. A trzeba przyznać, że na gotowaniu makaronu znają się, jak mało kto. Pisaliśmy o składniku, który znakomicie podkręca smak racuchów. Informowaliśmy, czego Magda Gessler nigdy nie dodaje do sałatki jarzynowej.