Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Gessler ostrzega wszystkich. Tego składnika nie dodawaj do jarzynowej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.03.2024 19:37

Gessler ostrzega wszystkich. Tego składnika nie dodawaj do jarzynowej

sałatka jarzynowa i magda gessler
Fot. youtube.com/magdagessler.official; Canva

Magda Gessler, ikona polskiej kuchni, nie przestaje wytykać Polakom błędów w ich gotowaniu. Tym razem wielu z nas oberwało się za sałatkę jarzynową. Gessler wskazała, które składniki pominąć, a jakich – niesłusznie jej zdaniem – nie dodajemy.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to jeden z najlepszych produktów ubocznych w polskiej kuchni. Większość z jej składników to po prostu recykling rosołowych warzyw. Dodajemy jajko, majonez – i gotowe. A może jednak?

Magda Gessler nalega, żeby przemyśleć składniki naszej sałatki. Na celownik wzięła cebulę. Podała dla niej alternatywę, o której rzadko myślimy w kontekście świątecznej sałatki: marynowane grzyby.

sałatka z majonezem
fot. Canva
W wielkanocnym koszyku powinno być 7 produktów. Jeden jest ogromnym zaskoczeniem Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść

Jarzynowa bez cebuli

Cebula to warzywo, które ma swoje miejsce w rosole, a niektórzy do sałatki jarzynowej używają wręcz świeżej, a nie ugotowanej główki. Jednak Gessler kilka lat temu w wywiadzie dla Vivy przyznała, że jej zdaniem to złe rozwiązanie, bo cebula zdominuje sałatkę. Zaproponowała w zamian użycie marynowanych kurek.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 200 g groszku konserwowego
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jabłka
  • 4-5 marynowanych kurek
  • Kawałek selera
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka

Składniki dressingu do sałatki

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 10 g tartego chrzanu
  • Łyżka cukru
  • Sól, pieprz

Świąteczna sałatka według Magdy Gessler

Jeśli nie używamy warzyw z rosołu, gotujemy je al dente. Gotujemy też ziemniaki w mundurkach oraz jajka na twardo. Wszystkie składniki kroimy w kostkę o podobnym rozmiarze. Razem z groszkiem z puszki powinny tworzyć jednolitą mieszaninę.

Składniki dressingu mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy je do sałatki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz próbujemy pod kątem przyprawienia i ewentualnie dodajemy soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wypróbuj też przepisy na kremowy sos chrzanowy i doskonałą na kolację focaccię.

sałatka z groszkiem
fot. Canva