Smakosze.pl Porady Bosacka wzięła pasztet i zadała ważne pytanie. Niemal wszyscy odpowiadają źle, to daje do myślenia
TikTok/@katarzyna_bosacka

Bosacka wzięła pasztet i zadała ważne pytanie. Niemal wszyscy odpowiadają źle, to daje do myślenia

30 czerwca 2023

Kiedyś padło już pytanie- ile jest cukru w cukrze? Jednak kto wie - ile jest mięsa w pasztecie? Odpowiedzi postanowiła poszukać Katarzyna Bosacka. Informacje, które przekazuje znana dziennikarka kulinarna - mogą zaskoczyć wiele osób.

Czy mięso jest w pasztecie?

Wiele osób sądzi, że w pasztetach nie ma mięsa, albo jest bardzo słabej jakości. Ten produkt bywa wykorzystywany podczas wyjazdów wakacyjnych. Jemy go na śniadanie lub kolację. Niektóre osoby sięgają po niego nie tylko podczas urlopu pod namiotem. Jednak czy warto go jeść?

Na pytanie o pasztet i zwartość mięsa - wiele osób odpowie, że ten produkt zawiera znikomą ilość mięsa, dużo tłuszczu oraz spulchniacze. Te substancje sprawiają, że produktu jest dużo, choć mięsa w pasztecie jest niewiele. Katarzyna Bosacka sprawdza mięso w pasztetach.

Strzelczyk robi najlepsze młode ziemniaki. Nie do wiary z czym je gotuje, pokazał przepis w 3 minuty

Katarzyna Bosacka pyta o pasztet

Katarzyna Bosacka w filmiku na TikToku zadaje pytania o pasztet. Ile jest w nim mięsa? Znana dziennikarka twierdzi, że większość osób odpowie, że znajdziemy w nim 10%, 20%, a może 30% mięsa. Jednak takie myślenie jest błędne. Według Bosackiej w takich sklepowych pasztetach mięsa w ogóle nie ma.

Katarzyna Bosacka zaznacza, że ilość mięsa w kupnych pasztetach to 0%. Za to w tych produktach przeważa: woda, mięso oddzielone mechanicznie, które według przepisów obowiązujących w krajach Unii Europejskiej, nie jest. Oprócz tego w pasztetach jest glutaminian sodu, zagęstniki, błonnik pszenny.

Skóry w pasztetach

Katarzyna Bosacka dodaje, że oprócz wyżej wymienionych składników, znajdziemy też skórę, wątróbki oraz tłuszcz wieprzowy. Mięsa w pasztecie brak. Ten szokujący skład dość popularnego produktu jest przykładem na to, że warto czytać etykiety. One pozwolą nam uniknąć zjedzenia bezwartościowego produktu.

Na filmik Katarzyny Bosackiej zareagowali internauci, którzy śledzą ją w sieci. Pisali na temat pasztetu:

Ale jaki apetyczny!

Napisała jedna z internautek.

Bardzo go lubię, bardziej niż te 80-90% mięsa

Nadmienił inny użytkownik Tik Toka

Wątróbka nie jest mięsem?

Wyraził wątpliwość jeden z komentujących.

Bez mięsa lepsze

Dodał kolejny internauta. A Ty co sądzisz o tego typu pasztetach? Koniecznie daj znać w komentarzu.

Otworzyła opakowanie ryżu z Lidla i zamarła. Od razu wszystko nagrała, to już jest plaga
Makłowicz ma genialny patent na schab. Nigdy nie wyjdzie suchy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy