Makłowicz ma genialny patent na schab. Nigdy nie wyjdzie suchy
Zbyt suchy schab jest zmorą każdego kucharza. Pozbawione soków i przeciągnięte mięso raczej nie podbija niczyich kubków smakowych. Radę na to zjawisko ma uwielbiany Rober Makłowicz. Cała tajemnica tkwi w odpowiednim obsmażeniu mięsa.
Schab od Makłowicza jest zawsze soczysty
Nikt nie chce na swoim talerzu przesuszonego schabu. Nie wszyscy jednak wiedzą, w jaki sposób zachować w jego wnętrzu wilgotność i pełnię smaku. Aby tego dokonać, wieprzowina musi zostać krótko przesmażona na dużym ogniu. Dzięki tej prostej czynności po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach.
Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego Instagrama, obsmażenie schabu zostawia na sam koniec. Zanim trafi na patelnię, mięso jest już nafaszerowane i natarte przyprawami. Po zdjęciu z tłuszczu wystarczy przełożyć je do brytfanki i wstawić do piekarnika. Taki schab to prawdziwa uczta.
Co jest lepsze masło czy margaryna? Prawda zaskoczy niejednegoPrzepis na najlepszy schab od Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
- curry
- masło do obsmażenia
Składniki na sos:
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki mąki
- sól
- pieprz
Jak zrobić soczysty pieczony schab?
Schab wieprzowy oczyść z błonek. Za pomocą długiego ostrego noża zrób w nim kieszonkę przez niemal całą długość. Włóż do niej ugotowane na twardo jajka. Następnie schab natrzyj solą, pieprzem i curry.
Na patelni roztop łyżkę masła. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący, połóż na niego mięso. Obsmaż je ze wszystkich stron na mocnym ogniu na rumiany kolor. Zawartość patelni (wraz z tłuszczem) przełóż do brytfanki.
Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 90 minut. W międzyczasie przygotuj do niego sos śliwkowy. Posiekane suszone owoce zalej bulionem i wstaw na kuchenkę. Gotuj je przez kilkanaście minut, aż zmiękną.
Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Zdejmij ją z ognia i dolej przestygnięty sos ze śliwek. Całość postaw z powrotem na kuchence i doprowadź do zagotowania. Z tak przygotowanym sosem podawaj upieczony i pokrojony w plastry schab. Wiedza doświadczonego smakosza powinna być dla młodych wzorem do naśladowania. Znany kucharz otworzył kulinarny biznes ze swoimi synami.
Źródło: Podróże kulinarne Roberta Makłowicza