Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz ma genialny patent na schab. Nigdy nie wyjdzie suchy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.06.2023 22:11

Makłowicz ma genialny patent na schab. Nigdy nie wyjdzie suchy

pieczenie schabu
Canva / Salomatin ; Instagram @robertmaklowicz_official

Zbyt suchy schab jest zmorą każdego kucharza. Pozbawione soków i przeciągnięte mięso raczej nie podbija niczyich kubków smakowych. Radę na to zjawisko ma uwielbiany Rober Makłowicz. Cała tajemnica tkwi w odpowiednim obsmażeniu mięsa.

Schab od Makłowicza jest zawsze soczysty

Nikt nie chce na swoim talerzu przesuszonego schabu. Nie wszyscy jednak wiedzą, w jaki sposób zachować w jego wnętrzu wilgotność i pełnię smaku. Aby tego dokonać, wieprzowina musi zostać krótko przesmażona na dużym ogniu. Dzięki tej prostej czynności po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach.

Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego Instagrama, obsmażenie schabu zostawia na sam koniec. Zanim trafi na patelnię, mięso jest już nafaszerowane i natarte przyprawami. Po zdjęciu z tłuszczu wystarczy przełożyć je do brytfanki i wstawić do piekarnika. Taki schab to prawdziwa uczta.

Co jest lepsze masło czy margaryna? Prawda zaskoczy niejednego

Przepis na najlepszy schab od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • masło do obsmażenia

Składniki na sos:

  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić soczysty pieczony schab?

Schab wieprzowy oczyść z błonek. Za pomocą długiego ostrego noża zrób w nim kieszonkę przez niemal całą długość. Włóż do niej ugotowane na twardo jajka. Następnie schab natrzyj solą, pieprzem i curry.

Na patelni roztop łyżkę masła. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący, połóż na niego mięso. Obsmaż je ze wszystkich stron na mocnym ogniu na rumiany kolor. Zawartość patelni (wraz z tłuszczem) przełóż do brytfanki.

Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 90 minut. W międzyczasie przygotuj do niego sos śliwkowy. Posiekane suszone owoce zalej bulionem i wstaw na kuchenkę. Gotuj je przez kilkanaście minut, aż zmiękną.

Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Zdejmij ją z ognia i dolej przestygnięty sos ze śliwek. Całość postaw z powrotem na kuchence i doprowadź do zagotowania. Z tak przygotowanym sosem podawaj upieczony i pokrojony w plastry schab. Wiedza doświadczonego smakosza powinna być dla młodych wzorem do naśladowania. Znany kucharz otworzył kulinarny biznes ze swoimi synami.

pieczony schab.png
Canva / Hironoguchi

Źródło: Podróże kulinarne Roberta Makłowicza