Strzelczyk robi najlepsze młode ziemniaki. Nie do wiary z czym je gotuje, pokazał przepis w 3 minuty
Wiele osób cały rok czeka na młode ziemniaki. Są one doskonałe do dań obiadowych. Jak je przyrządzić? Tomasz Strzelczyk serwuje młode ziemniaki z bobem. Koperek dopełnia całości. Polecamy szybki przepis znanego kucharza.
Lato, czyli gotuj młode ziemniaki
Latem chęnie wykorzystujemy młode ziemniaki. Są one delikatne w smaku, a także smaczne i sycące. Warto włączyć je do swojego jadłospisu i korzystać z ich cennych wartości odżywczych. Te młode warzywa są doskonałym źródłem witaminy C i B6.
Młode ziemniaki dostarczą nam też potasu, sodu, wapnia, manganu, czy żelaza. Bogate są w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Ich jedzenie pozwoli nam na uzupełnienie wszelkich niedoborów mineralnych w organizmie. Będą doskonałe dla osób, które mają kłopoty z trawieniem, borykają się z nadwagą oraz są zmęczone i zestresowane. Polecamy przepis Tomasza Strzelczyka na młode ziemniaki.
Polacy nagminnie dorzucają ten składnik. Makłowicz grzmi „To nie jest leczo wtedy"Jak przygotować młode ziemniaki z koperkiem i bobem?
Składniki:
- 800g młodych ziemniaków
- 500g ugotowanego bobu
- 300g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 100g masła
- sól
- pieprz
Do ziemniaków wkrajamy ogonki kopru, dodajemy ½ łyżki soli i gotujemy do miękkości. Kroimy pieczarki i cebulę, wrzucamy do miseczki. Ugotowany bób i obrany ma być al dente, czosnek kroimy. Na patelnię wrzucamy masło, pieczarki i rumienimy.
Dodajemy do pieczarek cebulę, czosnek, dodajemy masło, przyprawiamy solą i świeżo roztartym czarnym pieprzem. Dodajemy szczyptę ziół prowansalskich. Ziemniaki wyłączamy i przekładamy na patelnię, podsmażamy kilka minut. Koperek kroimy, dodajemy bób i koperek. Danie jest gotowe.
Sekret gotowania młodych ziemniaków, czyli Strzelczyk poleca
Tomasz Strzelczyk młode ziemniaki gotuje z ogonkami kopru. Ten patent sprawia, że zyskują one dodatkowy aromat i są jeszcze bardziej smakowite. Znany kucharz nie żałuje też koperku w dalszym etapie gotowania. Młode ziemniaki w jego wydaniu przygotowuje się błyskawicznie.
To danie możemy jeść samodzielnie. Pieczarki i bób sprawiają, że będzie ono bardzo syte i pożywne. Jednak można je podać jako dodatek do mięs. Jest ono nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe. Warto wypróbować ten przepis na letni obiad. Pisaliśmy o gotowaniu młodych ziemniaków. Podawaliśmy też przepis Anny Lewandowskiej na te młode warzywa.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA