Smakosze.pl Porady Bosacka wzięła sałatę i odkroiła końcówkę. Ten detal jest kluczowy
Instagram/ @katarzynabosacka

Bosacka wzięła sałatę i odkroiła końcówkę. Ten detal jest kluczowy

7 lutego 2023

Kupujecie sałatę, a kolejnego dnia wam więdnie? Katarzyna Bosacka pokazała jak ją przechowywać, by na długo pozostała jędrna i smaczna. Kluczowe jest odkrojenie końcówki i odpowiednie opakowanie. Warto samodzielnie się przekonać.

Katarzyna Bosacka w swoich kanałach dzieli się z odbiorcami pomysłami na tanie dania, oszczędzanie i ekologiczne prowadzenie domu. Pisaliśmy już wcześniej o jej nietypowej radzie dotyczącej zakupu papryki, która wywołała nieco zamieszania. Tym razem celebrytka wzięła na tapet temat przechowywania sałaty.

Katarzyna Bosacka radzi jak przechowywać sałatę

Z opublikowanego przez dziennikarkę wideo dowiadujemy się, że sałata będzie świeża znacznie dłużej, jeśli obetniemy jej końcówkę, a warzywo zawiniemy w wilgotną ściereczkę kuchenną i włożymy do szklanego naczynia . Celebrytka przestrzega nas jednocześnie przed umieszczaniem warzywa w folii.

Jak twierdzi, szczelne zamknięcie warzywa przyczyni się do szybszego gromadzenia się wilgoci i intensywnego namnażania się bakterii, a w konsekwencji do psucia żywności. Ściereczka umożliwi nawilżenie końcówek sałaty, a jednocześnie nie utrudni cyrkulacji powietrza. Jest też ekologiczna.

Porada Katarzyny Bosackiej spotyka się z krytyką

Obserwujący profil dziennikarki szybko zareagowali nie do końca trafną poradę:

Jeśli jest pleśń, to wyrzucamy całe warzywo, a nie spleśniałe końcówki — czytamy w jednym z komentarzy.

Podobnych wpisów było więcej, a pod każdym z nich influencerka tłumaczyła, że miała na myśli końce w ciemnym kolorze. Tłumaczenie jednak nie wydaje się nietrafione. Jedna ze wskazujących na błąd internautek poprosiła nawet Bosacką o „popracowanie nad komunikacją".

W nagraniu rzeczywiście widać, że spód sałaty nie jest pokryty pleśnią, a jedynie ma lekko brązowy kolor. Takie nieprecyzyjne wypowiedzi jednak stawiają ekspertkę w niezbyt dobrym świetle. Zwłaszcza że obserwującym nie umknął również fakt, iż ściereczka kuchenna, która już była używana w kuchni, może stanowić zagrożenie dla zdrowia:

„Ściereczka mocno używana, ale czysta” - jakim cudem? Detergenty w ściereczce i brud = zły pomysł na przechowywanie sałaty! Ręcznik papierowy zachowuje większą czystość i daje bezpieczeństwo. Ekologia jest bardzo istotna, ale zdrowie jeszcze ważniejsze — zwraca uwagę jedną z komentujących.

My zatem radzimy upewnić się, że zawijamy sałatę w czysty ręcznik. Proponujemy też proste patenty na wykorzystywanie produktów w całości. W tym artykule zdradzamy jak wykorzystać liście kalafiora . Ten natomiast zdradza sposób na pyszny bulion z obierek warzywnych .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram/katarzynabosacka

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy