Smakosze.pl
Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków

canva/NoSystem images

Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków

14 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Nigdy nie wyrzucaj liści kalafiora. Nie dość, że są bardzo smaczne i wykorzystasz je w kuchni na wiele sposób, to również są bardzo zdrowe. Z liści przygotujesz wiele wyśmienitych dań, które zaskoczą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.

Liście kalafiora są delikatne, jędrne i w smaku przypominają połączenie sałaty z różyczkami kalafiora. Zawierają również wiele składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.

placki ziemniaczane

Patent babci Reginy na placki ziemniaczane jest lepszy niż sposób Magdy Gessler. Wyjawiamy jej sekret

CZYTAJ DALEJ

W liściach kalafiora znajdziemy przede wszystkim błonnik, który reguluje przemianę materii i wspiera pracę całego układu trawiennego. Liście, podobnie jak kalafior, są również bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.

Kupując świeżego kalafiora, wykorzystajmy go więc w całości. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia i zafundujemy sobie i najbliższym solidną porcję witamin i minerałów oraz wspaniałe doznania smakowe.

Jak wykorzystać liście kalafiora w kuchni?

Liście kalafiora możemy wykorzystać do zawijania gołąbków. Wystarczy, że odetniemy grube części, a resztę wrzucimy do wrzątku i będziemy gotować przez 15 minut, dzięki czemu staną się miękkie i elastyczne, idealne do zawijania farszu.

Liście mogą być również świetną przekąską. Zamarynujmy je w sosie sojowym i połóżmy na grillu lub usmażmy, a staną się chrupiące i pyszne. Możemy je również usmażyć na maśle i podać jako dodatek do obiadu.

Dodatek liści kalafiora do zupy urozmaici jej smak. Dodajmy je do reszty składników i zblendujmy na gęsty krem. Gęsta zupa podana z kleksem śmietany i grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika smakuje obłędnie.

W sklepach mamy ogromny wybór kalafiorów i innych warzyw. Dowiedz się, jak wybrać idealny kalafior w sklepie. Zwróć uwagę zarówno na główkę, jak i liście, a kupisz świeże i pyszne warzywo.

Zupa krem z cukinii z dodatkiem liści kalafiora

canva/nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >