Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków
Nigdy nie wyrzucaj liści kalafiora. Nie dość, że są bardzo smaczne i wykorzystasz je w kuchni na wiele sposób, to również są bardzo zdrowe. Z liści przygotujesz wiele wyśmienitych dań, które zaskoczą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.
Liście kalafiora są delikatne, jędrne i w smaku przypominają połączenie sałaty z różyczkami kalafiora. Zawierają również wiele składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.
W liściach kalafiora znajdziemy przede wszystkim błonnik, który reguluje przemianę materii i wspiera pracę całego układu trawiennego. Liście, podobnie jak kalafior, są również bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.
Kupując świeżego kalafiora, wykorzystajmy go więc w całości. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia i zafundujemy sobie i najbliższym solidną porcję witamin i minerałów oraz wspaniałe doznania smakowe.
Jak wykorzystać liście kalafiora w kuchni?
Liście kalafiora możemy wykorzystać do zawijania gołąbków. Wystarczy, że odetniemy grube części, a resztę wrzucimy do wrzątku i będziemy gotować przez 15 minut, dzięki czemu staną się miękkie i elastyczne, idealne do zawijania farszu.
Liście mogą być również świetną przekąską. Zamarynujmy je w sosie sojowym i połóżmy na grillu lub usmażmy, a staną się chrupiące i pyszne. Możemy je również usmażyć na maśle i podać jako dodatek do obiadu.
Dodatek liści kalafiora do zupy urozmaici jej smak. Dodajmy je do reszty składników i zblendujmy na gęsty krem. Gęsta zupa podana z kleksem śmietany i grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika smakuje obłędnie.
W sklepach mamy ogromny wybór kalafiorów i innych warzyw. Dowiedz się, jak wybrać idealny kalafior w sklepie. Zwróć uwagę zarówno na główkę, jak i liście, a kupisz świeże i pyszne warzywo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Inny niż zawsze sposób robienia ciasta na pierogi z truskawkami. Rewolucyjny trik
Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: kobieta.onet.pl