Nigdy nie wyrzucaj liści kalafiora. Nie dość, że są bardzo smaczne i wykorzystasz je w kuchni na wiele sposób, to również są bardzo zdrowe. Z liści przygotujesz wiele wyśmienitych dań, które zaskoczą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.
Liście kalafiora są delikatne, jędrne i w smaku przypominają połączenie sałaty z różyczkami kalafiora. Zawierają również wiele składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.
Patent babci Reginy na placki ziemniaczane jest lepszy niż sposób Magdy Gessler. Wyjawiamy jej sekret
CZYTAJ DALEJW liściach kalafiora znajdziemy przede wszystkim błonnik, który reguluje przemianę materii i wspiera pracę całego układu trawiennego. Liście, podobnie jak kalafior, są również bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.
Kupując świeżego kalafiora, wykorzystajmy go więc w całości. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia i zafundujemy sobie i najbliższym solidną porcję witamin i minerałów oraz wspaniałe doznania smakowe.
Jak wykorzystać liście kalafiora w kuchni?
Liście kalafiora możemy wykorzystać do zawijania gołąbków. Wystarczy, że odetniemy grube części, a resztę wrzucimy do wrzątku i będziemy gotować przez 15 minut, dzięki czemu staną się miękkie i elastyczne, idealne do zawijania farszu.
Liście mogą być również świetną przekąską. Zamarynujmy je w sosie sojowym i połóżmy na grillu lub usmażmy, a staną się chrupiące i pyszne. Możemy je również usmażyć na maśle i podać jako dodatek do obiadu.
Dodatek liści kalafiora do zupy urozmaici jej smak. Dodajmy je do reszty składników i zblendujmy na gęsty krem. Gęsta zupa podana z kleksem śmietany i grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika smakuje obłędnie.
W sklepach mamy ogromny wybór kalafiorów i innych warzyw. Dowiedz się, jak wybrać idealny kalafior w sklepie. Zwróć uwagę zarówno na główkę, jak i liście, a kupisz świeże i pyszne warzywo.
canva/nadianb
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Inny niż zawsze sposób robienia ciasta na pierogi z truskawkami. Rewolucyjny trik
Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: kobieta.onet.pl