Żaden Kielecki, czy Winiary. Najlepszy majonez do sałatek jest tylko jeden

Czy wybór najlepszego majonezu na Wielkanoc jest w końcu możliwy? Nam udało znaleźć się taki, który zachwyci zarówno zwolenników majonezu Winiary, jak i Kieleckiego. Produkt ma odpowiednią gęstość, smak i delikatność. To aż dziwne, że nikt nie pomyślał o nim wcześniej.
Wojna o majonez do sałatek
Wielkanoc coraz bliżej, a kwestia najlepszego majonezu nadal nie została rozwiązana. Polacy dzielą się przecież na tych, którzy używają tylko i wyłącznie majonezu Winiary i na tych, którzy murem stoją za Kieleckim. Obie strony uważają, że tylko ich ulubiony produkt jest godny uwagi, a wszelkie inne marki nie zasługują na to, aby ich majonez wzbogacił smak sałatek oraz jajek.
Poszukiwania zajęły sporo czasu i wybór najlepszego majonezu do najłatwiejszego zadania nie należał, ale już dzisiaj możemy wskazać ten, który naszym zdaniem jest najlepszy. O dziwo, nie należy on do żadnej dużej firmy, a i tak jest smaczny. Warto także odnotować, że kosztuje tyle, co nic.

Najlepszy wśród majonezów
Można się spierać o to, czy lepszy jest produkt od marki X, Y czy od marki Z, ale trzeba wiedzieć jedno – nic nie pobije domowego majonezu. To jest nasza odpowiedź na spór, który od lat toczy się wśród zajadłych zwolenników Kieleckiego i Winiary. Przygotowanie tego niezbędnego produktu własnoręcznie nie jest niczym trudnym. Szczególnie że wykorzystuje się do tego blender, który ułatwia całe zadanie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Zanim dowiesz się, jak dokładnie przygotować najlepszy majonez, zapoznaj się z listą potrzebnych składników. Nie ma ich wiele, a najważniejsze są przede wszystkim jajko, olej, musztarda i kilka innych dodatków. Trzymaj się podanych proporcji, a przygotujesz coś niezwykłego.
Składniki na majonez:
- 1 jajko
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól

Jak zrobić majonez?
Przygotowanie majonezu rozpocznij od sparzenia jajka. Następnie wbij je do wysokiego naczynia, na przykład dzbanka. Dodaj musztardę oraz sok z cytryny. Blenderem, na wysokich obrotach, połącz składniki.
Stopniowo wlewaj olej, kontynuując miksowanie. Cały proces może zająć kilka minut i powinien trwać do utworzenia majonezu o gęstej konsystencji. Na koniec dopraw wyrób po szczypcie pieprzu oraz soli. Wymieszaj i gotowe.
Sprawdź także jak zrobić pyszne danie Rączki oraz jak upiec najlepsze ciasto na Wielkanoc






































