Ciasto jabłkowe
Jabłka są u nas najpopularniejszymi owocami. Rocznie każdy z nas zjada ich kilkanaście kilogramów. I dobrze, bo są bardzo zdrowe. Jedno jabłko to tylko ok. 60 kcal, warto zatem je jeść i wykorzystywać przy każdej okazji. Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się jabłka odmian kwaśnych, które szybko się rozgotowują: antonówka i reneta. Uniwersalne to beforest, landsberska, linda, red wealthy, bankroft, boiken, cortland i jonathan. To jabłka tzw. stołowe, dobre na surowo, i do pieczenia, i do gotowania, i na przetwory. Najbardziej popularnymi ciastem z jabłkami jest szarlotka. To ciasto jabłkowe proste do przygotowania. Można też zrobić tartę, placki, naleśniki czy surówkę. Możliwości są nieograniczone. Przedstawiamy kilka propozycji: od prostego ciasta jabłkowego, po tartę i czekoladowy miks.
Proste ciasto jabłkowe
Czas przygotowania ok. 50 minut, porcja 310 kcal, 12 porcji.
Składniki:
-
50 dag maki,
-
2 łyżki masła,
-
szklanka mleka,
-
1/2 szklanki świeżej śmietanki,
-
3 dag drożdży,
-
3 żółtka,
-
2 jajka,
-
4 jabłka,
-
6 łyżek cukru,
-
2 łyżki cukru pudru,
-
1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie
Kruszymy drożdże i rozpuszczamy je w mleku. Na stolnicy usypujemy górę przesianej mąki, robimy w niej wgłębienie, wlewamy drożdże. Dodajemy żółtka, sól i cukier puder. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Dodajemy posiekane masło - trochę zostawiamy do wysmarowania formy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż stanie się jednolicie gładkie. Zakrywamy wyrobione ciasto ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkowujemy placek. Smarujemy formę do ciasta masłem. Wkładamy do niej ciasto i posypujemy 6 łyżkami cukru. Obieramy jabłka, wybieramy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i całość ubijamy. Jabłka w formie polewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
Tarta jabłkowa z rodzynkami w rumie
Czas przygotowania ok. 75 minut, porcja 420 kcal, 12 porcji.
Składniki :
Ciasto
-
20 dag mąki,
-
10 dag masła,
-
3 łyżki zmielonego cukru waniliowego,
-
jajko.
Nadzienie:
-
3 jabłka,
-
2 jajka,
-
10 dag cukru pudru,
-
1 łyżka cukru waniliowego,
-
1/2 łyżeczki cynamonu,
-
1/2 łyżeczki kardamonu,
-
2/3 szklanki kremówki (lub jogurtu naturalnego),
-
2 łyżki mąki,
-
1/2 szklanki rodzynek,
-
4 łyżki rumu,
-
2 dag masła pokrojonego w wiórki.
Przygotowanie
Mąkę, masło i cukier siekamy nożem na okruszki, dodajemy jajko, zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę na tartę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy papier i fasolę, po czym pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Rodzynki moczymy w rumie. Obieramy jabłka i kroimy w cząstki, a następnie każde z nich kroimy na 2-3 grube plastry. Układamy na ciście. Jajka mieszamy z cukrem, cynamonem, kardamonem, kremówką (lub jogurtem) i mąką. Otrzymanym sosem zalewamy jabłka. Na wierzch wykładamy rodzynki z rumem i układamy wiórki z masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi i pieczemy przez 30 minut. Czekając aż ciasto się upiecze, można wykorzystać rum. Chyba najłatwiejszym drinkiem do zrobienia jest Cuba Libre. Wystarczy, że zmieszamy rum i colę w proporcjach 1:3, dodamy lód i limonkę pokrojoną w ćwiartki. Opcjonalnie - klasyka, czyli Mojito również może być właściwym wyborem. Viva la vida!
Ciasto jabłkowe pod czekoladową kołderką
Czas przygotowania ok. 90 minut, porcja ok. 300 kcal, 18 porcji.
Składniki:
-
2 szklanki mąki,
-
4 jajka,
-
szklanka cukru,
-
szczypta soli,
-
1/2 szklanki mleka,
-
20 dag masła lub margaryny,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1 kg kwaskowatych jabłek,
-
2 budynie waniliowe,
-
15 dag masła.
Polewa:
-
1/2 kostki masła,
-
1/2 szklanki cukru,
-
4 łyżki ciemnego kakao,
-
6 łyżek wody.
Masło lub margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki.
Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż będzie puszysta. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni - do suchego patyczka - w natłuszczonej i wysypanej bułką blasze.
Gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Na cieście rozsmarowujemy krem budyniowy. Wodę, cukier i kakao gotujemy kilka minut, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zestawiamy rondel z ognia i dodajemy masło. Polewamy ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.